Уже відсьогодні в столиці очікується істотне пониження температурного режиму. Загалом похолодання з грозовими дощами насувається на всю Україну. Трохи раніше почало дощити в західних областях, а також на Дніпропетровщині. Тут рятувальники ліквідують наслідки негоди, яка вирувала 10 серпня ввечері. Тоді в Дніпропетровській області було знеструмлено десять населених пунктів. Про це повідомили в прес-службі ДСНС України. "10 серпня, близько 19:30, внаслідок несприятливих погодних умов (гроза, сильні пориви вітру) у трьох районах Дніпропетровської області сталося знеструмлення 22 населених пунктів (Новомосковському -- 3, Криничанському -- 17 та Софіївському -- 2)", -- йдеться у повідомленні. Також зазначається, що у Дніпрі та Кривому Розі частково підтопило деякі вулиці, за попередніми даними, через захаращеність водостічних систем, проте за декілька годин вода зійшла. "У Кривому Розі сталося падіння приблизно 17 дерев, внаслідок чого пошкоджено 2 автомобілі по вул. Якіра, 22, покрівлі 2 приватних будинків по вул. Олейникова, 22, та Шполянська, 109", -- додали у ДСНС, наголосивши, що жертв та постраждалих немає.

 

Тим часом проливний дощ із потужним градом пройшовся і Полтавою. Злива була настільки сильною, що затопила центральні вулиці. Ливневі каналізації не могли впоратися з величезним потоком води. Жителі Полтави виклали в соцмережі десятки фото та відео наслідків негоди -- встелені градом траву та асфальт, затоплені дороги та навіть виліпленого з граду сніговика. Негода тривала близько години, але за цей час вулиці Полтави перетворилися на річки, деяким мешканцям міста град пошкодив машини, побив вікна або пластикову обшивку на балконі.

 

У зв'язку з різким погіршенням погоди синоптики попереджають також про підняття рівня води в річках Прикарпаття на 0.2--0.7 метра.

 

Утім, як зазначають кліматологи, нинішня це ще далеко не осінь. Понад те її перші календарні дні на більшій частині території країни будуть спекотними (28--30 градусів), лише на заході стовпчики термометрів опустяться до 22--25 градусів. Тож літо так швидко не відступить. Загалом до 30 вересня ще буде тепло, очікується приблизно 20--23 градуси. А от на початку жовтня буде зниження температури, тоді й відбудеться перехід до осені. Але цьогоріч, за деякими прогнозами, повториться сценарій осені 2010 року, коли літнє тепло на 3--5 днів поверталось ще в жовтні й листопаді.

 

Марина КРИВДА.

 

Голос України