«Децентралізаційний марафон» на Миколаївщині дійшов до Арбузинського району. Виконавчий директор Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Яблоновська, регіональні консультанти — з питань бюджету Юлія Забродкіна, з питань комунікацій Олександра Ментель — узяли участь у загальних зборах, на яких обговорювали питання активізації процесу об’єднання територіальних громад.

 

Захід ініціювала районна громадська рада та районна ветеранська організація, щоб висловити підтримку ініціативі Арбузинського селищного голови Євгена Травянко щодо об’єднання територіальних громад за принципом «один район — одна громада» з адміністративним центром у селищі Арбузинка. «Не дозволити пошматувати район на «потьомкінські хутори» — головна теза, що протягом кількох годин звучала на загальних зборах. Річ у тім, що деякі місцеві авторитети, плекаючи власні інтереси, підняли поміж сільських голів, які дрімають, хвилю підбурювання за формування декількох громад. А позиція райдержадміністрації взагалі дивна: як у байці Крилова...


Виступ Арбузинського селищного голови Євгена Травянка був запальний та емоційний. Молодий очільник селищної громади поділився, наскільки важливо своєчасно об’єднати громади довкола адміністративного центру Арбузинка. Розпочав зі слів: «Я тут народився, виріс, а здобувши освіту, повернувся в Арбузинський район, бо він мені рідний. Тут живуть мої батьки, і я хочу зробити щось хороше для своїх земляків. Нині треба відкинути політику, думати не про політичні амбіції, а про людей». Зазначив, що спроможною громадою є та, в якій місцеві джерела наповнення бюджету, інфраструктурні та кадрові ресурси є достатніми для вирішення її органами місцевого самоврядування питань, передбачених законодавством. У жодному селі району немає кращої інфраструктури для належного забезпечення роботи цілої низки управлінь і відділів, яким потрібно буде здійснювати діяльність в об’єднаній територіальній громаді одразу після виборів. Селище Арбузинка відповідає цим вимогам.


На зборах був присутній і виступив на користь об’єднання «один район — одна громада» голова Арбузинської районної ради Володимир Кошетар. Голова РДА Олександр Палій не брав участі в цьому заході, а представниця райдержадміністрації озвучила таку інформацію: «Ми вивчали думку жителів, і населення проти Арбузинки», — що викликало шквал емоцій та словесних вигуків на кшталт: «Брехня, ніхто і гадки не мав, що райдержадміністрація десь щось вивчала; звідки таке окозамилювання; як проти Арбузинки, а хіба в районі є інша рівноцінна альтернатива для адмінцентру об’єднаної громади?».


Річ у тім, що ще у квітні Арбузинська селищна рада надіслала всім сільським головам письмові пропозиції щодо об’єднання з адміністративним центром у смт Арбузинка, однак лише одна сільська рада надала згоду. Усі решта просту знехтували запитом, хоча згідно із законодавством мали б про будь-яке рішення повідомити письмово. Ветерани на зборах обурювалися із приводу такої позиції сільських голів, які не те що не провели жодної роз’яснювальної роботи з людьми, а навіть приховали від них факт ініціювання об’єднання. Особливо категоричні у своїх висловлюваннях були представники громадських організацій. Вони зазначали, що сільські голови, які не так давно здобули перемогу на виборах, у такий спосіб затягують час, вони не хочуть жодних змін, бо їм зручно сидіти у власному кріслі.


Тетяна Яблоновська у своєму виступі зазначила, що Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» передбачає декілька послідовних етапів процесу і визначає часові рамки тих етапів. Тому терміни їх проходження не є жорсткими, а максимальними. Детально пояснила присутнім алгоритм та строки добровільного об’єднання. Зауважила, що нині на місцях відвикли від самостійності. Власні емоції, власне ставлення до питання — це одна річ, а зовсім інше, коли потрібно приймати рішення за людей. Запропонувала створити мобільну групу, яка б оперативно провела роз’яснювальну роботу серед населення. А сільським головам — повторно надіслати письмову пропозицію про ініціювання об’єднання.


Регіональний консультант із питань бюджету Юлія Забродкіна поінформувала присутніх про механізм створення ресурсної бази об’єднаної громади, необхідне інфраструктурне та кадрове забезпечення, форми державної підтримки добровільного об’єднання. Звернула увагу, чому так важливо сконцентрувати всі зусилля на якнайшвидшому розгортанні процесу: ті об’єднані територіальні громади, які встигнуть до 15 жовтня провести вибори, скористаються преференціями, що їх гарантує бюджетне законодавство.


Регіональний консультант з питань комунікацій Олександра Ментель зазначила, наскільки важливо згуртувати район довкола ініціативи Арбузинського селищного голови. А для цього потрібно провести широку роз’яснювальну роботу: кожен житель має знати про формат об’єднання, про те, наскільки важливо створити одну громаду.

 

ДОВІДКОВО

 

Згідно з Перспективним планом, формат об’єднання «один район — одна громада» може бути ідеальним для стабільного розвитку і процвітання майбутньої Арбузинської селищної об’єднаної територіальної громади. Район — один із не близьких до обласного центру, невеликий за територією та кількістю населення. Проте завдяки аграрному виробництву економічно стабільний: не потребує, як зазначила регіональний консультант з питань бюджету Юлія Забродкіна, ні базової, ні реверсної дотації. На його території одна селищна — Костянтинівська — і 12 сільських рад. Лише п’ять із них налічують від тисячі до 1900 жителів, решта сім — нечисленні. А звідси проблеми з наданням освітніх, медичних, соціальних послуг, розв’язувати які самотужки нечисленній сільраді дається дуже непросто. Лише згуртувавшись довкола адмінцентру з наявною інфраструктурою, можна з полегшенням планувати своє майбутнє.


За повідомленням прес-служби Миколаївського РВ АМУ.