«Звинувачення російською стороною України у тероризмі в окупованому Криму лунають так само безглуздо та цинічно, як заяви російського керівництва про відсутність російських військ на Донбасі. Ці фантазії — лише привід для чергових військових погроз на адресу України.


Україна рішуче засуджує тероризм у всіх його проявах і формах та, відповідно, відкидає практику використання будь-яких терористичних заходів для деокупації Криму», — так прокоментував Президент України Петро Порошенко заяву Володимира Путіна про те, що Україна нібито готує проведення терактів в окупованому Росією Криму.


«Саме Росія уже давно щедро фінансує та активно підтримує тероризм на території України, піднявши його до рівня своєї державної політики — і в окупованих районах Донбасу, і в анексованому Криму, в стилі 30-х років минулого століття», — йдеться в заяві Петра Порошенка.

 

«Росії не вдасться своїми провокативними заявами дискредитувати Україну в очах міжнародного співтовариства та добитися скасування заслужених санкцій, запроваджених з боку наших партнерів», — зазначається у заяві Президента України, поширеній офіційним інтернет-представництвом Президента.


Прощавай, «нормандський формате»?


Коли в неділю з території непідконтрольного Луганська надійшла інформація про «замах» на лідера «ЛНР» Ігоря Плотницького, а з Криму — про перестрілку на адміністративному кордоні, стало зрозуміло, що почав розкручуватися сценарій нової хвилі ескалації між Росією та Україною. І хоча в Києві одразу відхрестилися від звинувачень у причетності до обох подій, маховик було запущено.


Історія із «замахом» на Плотницького та «проривом українських диверсантів» у Крим обростала новими суперечливими «деталями» стрімко. ФСБ Росії навіть заявило, що «спробу прориву в Крим прикривав масований обстріл і бронетехніка ЗС України», в результаті якого загинув російський військовий і співробітник ФСБ! А готували теракти буцімто в Головному управлінням розвідки Міноборони України.


Цікаво, що в понеділок глава МЗС Росії Сергій Лавров несподівано проанонсував можливу зустріч у рамках «нормандського формату» в Китаї, наголосивши, що ініціатор проведення зустрічі — Київ. Але, з’ясувалося, що заяву про зустріч «четвірки» було озвучено для того, щоб у середу всі звернули увагу на зміни в ставленні Москви до Мінських домовленостей. Отож президент РФ Володимир Путін оголосив, що зустрічі в «нормандському форматі» не буде, оскільки, на його думку, в такій зустрічі тепер немає сенсу: «В цих умовах зустрічатися в «нормандському форматі», тим більше в Китаї, безглуздо», — заявив він. А ще, говорячи про загибель росіян (нібито від рук диверсантів), відверто пригрозив: «Ми, безумовно, повз такі речі не проходитимемо».


Окрім того, Володимир Путін офіційно звинуватив Київ у переході до «практики терору» і заявив, що замах на Плотницького Москва також розглядає у контексті практики «терору» з боку української влади. Також Путін закликав Захід натиснути на Київ, щоб змусити його перейти до мирного врегулювання.


Міжнародне співтовариство повинно реагувати


«Міжнародне співтовариство дуже стурбоване сфабрикованими Росією звинуваченнями, що Україна нібито спробувала вторгнутися в Крим і спричинила загибель двох російських офіцерів», — заявив глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс у телефонній розмові з українським колегою Павлом Клімкіним, повідомляє сайт литовського відомства.


«Методи провокацій і звинувачення Росії загрожують «нормандському формату» і є серйозною перешкодою для міжнародних зусиль із припинення зовнішньої агресії і військових дій на сході України. Міжнародне співтовариство повинно дуже серйозно реагувати на такі сфабриковані звинувачення і запобігти будь-яким подальшим провокаціям з боку Росії, якщо такі плануються», — сказав Лінкявічюс. А трохи раніше на своїй сторінці у Твіттер він написав: «Агресор звинувачує жертву нападу. Старі методи КДБ. Або такими фальшивими звинуваченнями Росія хоче виправдати свій майбутній «удар»?


Представник Атлантичної ради Андерс Аслунд також написав у Твіттер: «Наміри російської військової агресії в Криму занадто очевидні. Захід повинен жорстко відреагувати на них протягом трьох днів». Аслунд також провів паралелі з 1939 роком, зауваживши, що Москва створила в Криму «привід для війни». «Можливо, Кремль хоче пробити сухопутний коридор від Маріуполя до Криму після того, як ідея мосту через Керченську переправу провалилася?» — запитує Аслунд.


Колишній міністр закордонних справ Швеції, а нині радник Петра Порошенка Карл Більдт також записав на сторінці у Твіттер: «ФСБ Росії стверджує, що Україна напала на Крим. Сміховинно. Росія готує привід для використання сили?»


Проте серед можливих пояснень дій Москви є й інше. Приміром, британський політолог Александр Кларксон припустив у своєму блозі в Твіттер: «Підозрюю, що вірогідність масових арештів у Криму вища, ніж вторгнення до України».


Таку думку поділяє і російський адвокат Марк Фейгін, який нині захищає інтереси ув’язнених на півострові кримських татар: «Як все передбачувано. Чекайте нової хвилі репресій у Криму...»


Кремль хоче більше війни


Та хоч би якою була мета Кремля, Київ також зацікавлений, щоб Захід втрутився у ситуацію. У Постійному представництві України при ООН  заявили, що Україна ініціює проведення 11 серпня позачергового засідання Ради Безпеки ООН.  Також посол Володимир Єльченко зауважив під час брифінгу, що Україну тривожать заяви Москви про те, що зустрічі в «нормандському форматі» не мають сенсу.


На думку постійного представника України при Раді Європи Дмитра Кулеби, Кремль нині шукає шляхи ескалації конфлікту з Україною. «Путін хоче більше війни», — написав В. Кулеба у Твіттер. За його словами Росія відчайдушно шукає привід для війни проти України, перевіряє реакцію Заходу. І, схоже, Путін вбив «нормандський формат», оскільки він накладає занадто багато обмежень на нього. «Маски зірвано, тільки маскування має значення для Росії», — зазначає Кулеба.


МЗС України також виступило із заявою, в якій звернуло увагу на небезпечну концентрацію «російських озброєнь на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу та вздовж українсько-російського кордону... Держава-окупант не обмежується щоденними обстрілами на Донбасі, а через інсценовані в Криму провокації намагається перекласти на Україну та наших міжнародних партнерів відповідальність за свої деструктивні дії».


Що стосується офіційної реакції міжнародних партнерів України на звинувачення Росії, то серед перших були Сполучені Штати. Позиція США щодо Криму лишається незмінною, заявила прес-секретар Держдепу США Елізабет Трюдо під час щоденного брифінгу. «Ми не хочемо, щоб нас відволікали від основної проблеми, яка полягає не лише в російській окупації і анексії Криму, а й у тривалій агресії РФ на сході України», — сказала вона. «Наш погляд на Крим добре відомий. Крим є і завжди буде частиною України. Ми засуджуємо і закликаємо до негайного припинення російської окупації Криму, і наші санкції, пов’язані з анексією Криму, будуть залишатися на місці, поки Росія не поверне півострів Україні», — наголосила Елізабет Трюдо.

 

До речі

 

І до уваги тих громадян України, які досі їдуть відпочивати або на заробітки в «окупований» Крим. Як свідчить практика, «українськими диверсантами» ФСБ може назвати будь-кого, хто має паспорт громадянина України. А що в Криму готові зробити з «українськими диверсантами»? Ось цитата з інтерв’ю, яке дав глава російського «уряду» окупованого Криму Сергій Аксьонов телеканалу «Россия 24» : «З диверсантами треба вчиняти так само, як вчиняють фермери з воронами, які крадуть урожай: їх убивати і вивішувати напроти кордону, щоб іншим не хотілося», — цитує «Радіо Свобода».

 

КОМЕНТАРІ

 

Потрібно демонструвати єдність у захисті суверенітету


Український політикум емоційно відреагував на чергову брехливу заяву Володимира Путіна стосовно переходу до «практики терору» в окупованому Криму.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко переконана, що всі політичні сили мають підтримати однозначну позицію Президента Петра Порошенка щодо провокацій РФ навколо Криму. «Це той випадок, коли не може бути різних думок і ідеологічних розбіжностей, а потрібно демонструвати єдність в захисті суверенітету України».

 

ЦИТАТА

 

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина ГЕРАЩЕНКО:


«Мета Кремля — зняти в будь-який спосіб санкції, звинувативши Україну в усіх смертних гріхах: в тероризмі, диверсіях, порушеннях, невиконаннях, зволіканнях. Ми не маємо права підігрувати цьому сценарію».


Реакція Президента є достойною і достатньою


Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд учора також прокоментувала заяву Володимира Путіна.


«У Кремля в контексті України на порядку денному два пріоритетні завдання:


1. Стратегічне — змусити Україну і світ змиритися/визнати анексію Криму.


2. Тактичне — змусити Україну прийняти окуповані території на умовах Росії за допомогою Заходу. Це завдання є особливо критичним, оскільки для Росії фінансування окупованих територій, як і управління ними, виявилося надто обтяжливим», — зазначила вона.


Провокація ФСБ та заява Путіна, за її словами, — це тест. Чи почне Україна відхрещуватися від Криму? Чи буде проситися назад «у формат» на будь-яких умовах? Чи промовчить Захід? А якщо ні, то чи скаже «не лізьте в Крим, а лізьте у формат»? «З огляду на це реакція Президента України, як на мене, є достойною і достатньою», — переконана Оксана Сироїд.


Що стосується можливого загострення, відновлення бойових дій з боку Росії чи подальшої окупації, то така загроза, на думку заступника глави парламенту, існує постійно. «Вона не зменшувалася, не зменшується і не буде зменшуватися для України, допоки Росія існуватиме в нинішньому форматі. І те, що може стати приводом для загострення, ніяк не залежить від України. І, нарешті, Кремль беззастережно використає провокацію для подальшого придушення прав і свобод людини у Криму. Чим не час для «глибокої стурбованості»?» — резюмувала заступник глави парламенту.


З нами Бог і тисячі добровольців


Секретар РНБО Олександр Турчинов у своєму коментарі зазначив: заяви Путіна про «терор проти Росії» стали продовженням істеричних вигадок ФСБ і свідчать про те, що Росія планомірно готується до загострення ситуації та зриву Мінських угод. «Крим був, є і буде частиною території України, хоча й тимчасово окупованою російськими загарбниками», — наголосив О. Турчинов.


«Для того, щоб піти на подальшу ескалацію конфлікту, Путін не вигадав нічого кращого за дешеву театральну постановку ФСБ із саморобними вибуховими пристроями», — сказав О. Турчинов.


«Щодо терору, про який згадав президент РФ, то тотальний терор, цинічне порушення прав людини та масові вбивства здійснює саме Росія на окупованій території Криму та Донбасу», — зазначив Секретар РНБО.


А народний депутат Дмитро Ярош на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «Заява нагадує початок Другої світової війни і «захоплення поляками» радіостанції в місті Глейвіц. Спочатку «мирна хода» РПЦ по українській землі, потім невдалий «замах» на жирного сепара Ігорька. Врешті, активізація бойових дій по всьому сходу України... Але нічого. З нами Бог і тисячі добровольців!»


Деякі аналітиків акцентують увагу, що для Росії серпень — «сакральний» місяць: ...1939, 1991, 2008, 2014... І зовсім не випадково останні два тижні Росія постійно перекидала війська на окупований сонячний півострів.


Така поведінка і подібні заяви Москви — це «російська версія нацистської операції «ВАЙС», — вважає політолог Віктор Таран. ВВП, на його переконання, сам створив передумови для блокування будь-яких перемовин та подальшої ескалації конфлікту між Україною та Росією.


Маємо ініціювати засідання Радбезу ООН


Україна має ініціювати скликання позачергового засідання Ради безпеки ООН щодо обговорення провокації РФ. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці заявила голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз.


За її словами, ситуація з послом РФ в Україні, замах на Плотницького, інсценування дій ДРГ, заява керівника Кремля щодо останніх дій окупантів на півострові — це стадії підготовки збройної агресії Росії проти України.


«Впевнена, що Кремль формує також підґрунтя для здійснення масштабних репресій у Криму», — заявила Фріз.


Вона зауважила, що звинувачення України у проведенні диверсійних операцій на території Криму є абсурдними, з огляду на відсутність у них сенсу та неможливість у такий спосіб досягнути мети — повернення її під контроль України.


«Ми спостерігаємо повторення сценарію 1939 року, що був реалізований нацистськими спецслужбами та підрозділами СС в Глейвіці з метою інсценування нападу польських військовослужбовців на нацистську радіостанцію.

Операція «Консерва» мала дати підстави Рейху для вторгнення до Польщі. Сьогодні Росія переймає нацистські методи боротьби», — зазначила Ірина Фріз.


Заявою про «тероризм» Росія хоче прикрити свої злочини в Криму, переконаний народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. «Твердження ФСБ РФ про те, що, мовляв, з території материкової України на територію окупованого Росією Криму прорвалися диверсійні групи МО України, не що інше, як прикриття ФСБ Росії скоєних або запланованих ними на території Криму злочинів», — заявив він. У іншому разі, за його словами, розпочата провокація може послужити для обґрунтування більш масштабних агресивних дій по відношенню до України з боку Росії».


Треба підтримувати наших хлопців, які стоять на передовій за нас усіх


Народний депутат Ігор Лапін, який днями повернувся зі сходу країни, в коментарі «Голосу України» зазначив, що Путін копіює Гітлера, який пішов на Польщу після нібито убивства польськими диверсантами двох німецьких солдатів 31 серпня 1939 року. Аналогічна ситуація, за його словами, і з чоловіком, якого викрали в Запоріжжі, а він опинився в Криму. «А взагалі, Крим — це Україна. Диверсантами там є російські окупанти», — додає парламентарій. Нині, на його переконання, потрібно легалізувати оборот зброї, припинити перемовини з терористичними бандформуваннями «лнр-днр», створити батальйони територіальної оборони, заборонити українським чиновникам їздити на окуповані території і прийняти закон про спецконфіскацію. «Путін не зупиниться — це факт. Путіну потрібен сухопутний коридор до Криму — і це факт. Україні потрібен військовий стан — і це факт. Росія ж не випадково на сонячному півострові, за даними розвідки, збільшила на 40 відсотків кількість своїх окупаційних військ і до 700 одиниць танків. Але панікувати не треба. На сьогоднішній день через зону АТО пройшли сотні тисяч наших бійців. Сподіватися треба лише на себе, міжнародна спільнота готується до зняття санкцій. Треба підтримувати наших хлопців спорядженням, медикаментами, добрими новинами з дому.

Вони стоять на передовій за нас усіх, щоб виграти війну і повернути землі. Наші землі», — резюмував Ігор Лапін.