Питання надання профільної медичної допомоги демобілізованим та звільненим у запас військовослужбовцям, що отримали поранення, контузії, каліцтва під час проходження військової служби, недостатньо врегульовано в чинному законодавстві. Владнати це питання пропонують народні депутати від фракції «Самопоміч» Тарас Пастух та Ірина Сисоєнко. У Верховній Раді вже зареєстровано підготовлений ними законопроект «Про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо медичної допомоги).

 

Як зазначається у пояснювальній записці, нині для діючих військовослужбовців питання надання медичної допомоги врегульовано Законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», для воїнів, що брали участь у військових діях і вже демобілізовані (звільнені в запас) — Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» в обмеженій формі. У повній мірі медичне забезпечення гарантується для військовослужбовців «при виході на пенсію (незалежно від часу виходу на пенсію) чи зміні місця роботи користування поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи», незалежно від інших обставин.


Проте, зауважують народні депутати, багато військовослужбовців —учасників АТО — отримують поранення, контузії, каліцтва. Складні поранення потребують великої кількості операцій, розтягнутих у часі на півроку-рік. Якщо ключові операції проводяться у військових (відомчих) шпиталях, то подальше лікування, наприклад, видалення дрібних осколків, повністю покладається на колишніх військовослужбовців у закладах охорони здоров’я за місцем проживання. Однак кваліфіковані спеціалісти з військової медицини, а в деяких випадках і відповідне обладнання — на місцях відсутні.


З огляду на це, у поданому народними депутатами законопроекті пропонується підвищити якість та доступність надання медичної допомоги демобілізованим, звільненим у запас військовослужбовцям, що отримали під час проходження служби поранення, контузії та каліцтва (як універсальної норми), та відповідно поширення дії цієї норми і на учасників АТО.


Нині, як повідомив днями речник Міністерства оборони Олексій Чорнобай, на лікуванні у закладах охорони здоров’я Міноборони перебуває 144 військовослужбовці Збройних Сил України, яких було поранено під час проведення АТО. Вісім поранених, за його словами, перебуває на лікуванні за кордоном: троє — в Угорщині, по двоє — у США та Німеччині та один — у Латвії. Ще 105 учасників АТО проходять реабілітацію в санаторно-курортних закладах. Усього з початку року, повідомив він, курси реабілітаційного лікування пройшли 469 військовослужбовців ЗСУ.


Водночас на своєму останньому засіданні Кабінет Міністрів ухвалив ще одну новацію, яка стосується учасників АТО. Відповідно до урядового рішення, починаючи з 2017 року воїни зможуть самостійно обирати санаторії для реабілітації. Подібна система нині функціонує відносно чорнобильців, коли вони самі обирають санаторій для проходження реабілітації та пишуть в органи соцзахисту населення заяву, а ті, у свою чергу, фінансують реабілітацію, укладаючи договори із закладами.


Крім того, Кабмін встановив, що реабілітація повинна відбуватися в санаторіях, які мають категорію не нижче першої.

 

Дослівно

 

Міністр соціальної політики Андрій Рева: 


«Починаючи з 2017 року планується перейти від централізованої закупівлі послуг санаторно-курортного лікування до індивідуального забезпечення цими послугами учасників АТО, шляхом надання права вибору з урахуванням їхніх побажань».