Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) за півроку повернуло до державного бюджету 45 млн. гривень. Про це заявив голова відомства Артем Ситник (на знімку ліворуч) під час спільного брифінгу з керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назаром Холодницьким (на знімку праворуч). Водночас А. Ситник зауважив, що сума збитку, завданого державі, оцінюється в 23 млрд. гривень.

 


Щоправда, у роботі антикорупційних відомств не все гладко. НАБУ та САП відчувають опір. «Наша робота викликає певний опір, дедалі більший опір, в тому числі й з боку інших органів. З самого початку я казав про те, що буде велика кількість кримінальних проваджень, зокрема, й щодо працівників НАБУ і САП... Від себе хочу запевнити, і думаю, що антикорупційний прокурор підтвердить мої слова, нас це в жодному разі не зупинить, і хоч би як кому хотілося, щоб ми зупинилися, наші темпи роботи збільшуватимуться», — заявив А. Ситник.


«Після того, як ми призначимо, заповнимо остаточно вакансії детективів, після того, як буде закінчено конкурс в САП, кількість проваджень, які направлятимуться в суд, лише зростатиме. Кількість майна, яке буде заарештовано і в подальшому передано до бюджету, буде збільшуватися», — додав він.


За словами Артема Ситника, протягом третьої хвилі конкурсу на вакансії детективів НАБУ подано понад 400 заявок. Станом на перше серпня у відомстві працює понад 500 осіб, з них 175 — детективи. Загалом штат НАБУ — 700 осіб, тобто нині вакантними залишаються майже 200 посад. Здебільшого це вакансії детективів — 97. Нині, повідомив голова НАБУ, триває третя хвиля набору на посаду детективів. «На сьогодні подано понад 400 заявок на цей конкурс. Конкурс великий, понад 40 чоловік на місце, і сподіваюся, що ми знайдемо гідних переможців, оскільки сьогодні у нас гостро не вистачає детективів», — розповів глава НАБУ.
Крім того, він зауважив, що існують ознаки конфлікту ГПУ та НАБУ. «Мені здається, що є ознаки того, що є конфлікт, але сподіваюся, що це не позиція Генпрокурора Ю. Луценка, і ми вичерпаємо цю ситуацію», — зазначив директор НАБУ.


У свою чергу глава САП Назар Холодницький заявив, що чекає результати графологічної експертизи щодо «чорної бухгалтерії» Партії регіонів після 20 серпня. «Щодо «чорної бухгалтерії», справді, я там старшим прокурором, старшим процесуальним керівником. Справа дійсно нелегка. Ми вже бачимо закиди про те, що на підставі одних підписів не можна звертатися в суд, і так далі. Ніхто не каже, що на підставі одних підписів справу буде направлено до суду», — сказав він. За його словами, оцінюватися буде майновий стан кожного фігуранта справи, а також їхніх родичів: «Але поки немає висновків, це перші експертизи, які були призначені в липні, ми до результатів нічого не можемо зробити. Орієнтовно ми очікуємо результати експертизи після 20 серпня».


Що ж стосується скандального судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, то, за словами А. Ситника, стеження за ним розпочалося у березні 2016 року. Суддя знав про це, тому сума хабара через «ризик» лише зросла зі 100 тис. дол. США до 150 тис. дол. США. Учора М. Чаусу мали вручити підозру у вчиненні злочину. Проте він не з’явився до НАБУ. Затримати або взяти його під варту детективи не можуть через суддівський імунітет. Згоду на це спочатку має дати Верховна Рада України.


Вл. інф.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.