Група науковців із університетів Фукушіми, Нагої та Хіросіми приїдуть в Україну вивчати, як вплинула на психіку людей аварія на Чорнобильській АЕС 1986 року. Результати досліджень японські учені мають намір використовувати для надання допомоги тим, хто постраждав від аварії на АЕС «Фукушіма», особливо враховуючи те, що люди жили (та й нині продовжують жити) в умовах стресу уже тривалий час.

 

Як повідомив телеканал NHK, дослідники починають роботу в Україні уже в серпні. Вони мають намір опитати близько двох тисяч мешканців наближених до Чорнобильської зони територій. Дослідження щодо психологічного стану українців, які вже тридцять років живуть із «фактором Чорнобиля», науковці збираються порівняти з результатами аналогічного опитування у префектурі Фукушіма, жителі якої вже понад п’ять років відчувають на собі комплексний, і зокрема щоденний психологічний прес «фактора Фукушіми», особливо враховуючи те, що ліквідація аварії на АЕС «Фукушіма» затягнеться ще більш як на три десятиліття.


Японські дослідники сподіваються, що досвід українців допоможе постраждалим в аварії на АЕС «Фукушіма», владі в Японії, медикам та психологам виробити такі запобіжні заходи, які дадуть змогу людям з близьких до АЕС територій психологічно стійко переживати складнощі, пов’язані з ситуацією на станції.


Аварія на АЕС «Фукушіма» сталася 11 березня 2011 року, коли внаслідок руйнівного землетрусу та цунамі на станції вибило електропостачання і вийшли з ладу насоси, які працювали на охолодження активної зони реакторів.

Радіаційна аварія сталася на чотирьох із шести реакторних блоків. Станцію зупинено, пізніше поступово було закрито всі японські АЕС. Нині японський уряд прагне відновити станції, які відповідають новим підвищеним вимогам до експлуатації ядерних об’єктів. Передбачається частку електроенергії від АЕС довести до 20%. Таким намірам уряду протидіють сотні тисяч активістів, котрі виступають проти відновлення АЕС.

Токіо.