"Голос України" вже повідомляв про тривожну екологічну ситуацію, що виникла у Липоводолинському районі на Сумщині. Там на території трьох сіл зберігаються пестициди ще радянських часів, внаслідок чого концентрація деяких небезпечних речовин у ґрунті в сотні разів перевищує допустиму норму. Місцеві жителі масово страждають від онкологічних хвороб і пов'язують це із "хімією".

 

За словами начальника Держекоінспекції в Сумській області Геннадія БАЗАРОВА, насичення району хімікатами відбулося з вини місцевої влади, яка неправильно провела їх інвентаризацію. У 2012 році з Сумщини вивезли тисячу тонн пестицидів, але коли почали "розвантажувати" Липоводолинський район, виявилось, що їх там удвічі більше, ніж було заявлено. Тому половину забрали, а половина залишилась. Ось уже кілька років пошкоджені мішки та інші ємкості з хімікатами лежать біля дороги просто неба та чекають, поки їх вивезуть. Це і є ті приблизно 36 тонн, про які повідомляв "Голос України". Поряд -- селянські хати, кукурудзяні та інші поля.

 

Чиновник запевнив, що до кінця року пестициди перезатарять у надійні герметичні ємкості. Але місцева влада має знайти приміщення для їх зберігання. На останній сесії Сумської облради, що відбулась 10 серпня, для цього Липоводолинському району виділили 651 тис. грн. Однак аби повністю знешкодити отрутохімікати, здійснивши їх утилізацію, потрібно не менше 2 млн. грн.

 

Володимир ЧЕРНОВ.

 

Сумська область.

 

Голос України