Що означають звинувачення російського президента про «перехід української влади до терору» та до чого готуватися українцям, — вітчизняний політикум продовжує коментувати заяви та можливі подальші дії країни-агресора.


Так, фракція «Народний фронт» оприлюднила заяву, в якій закликає владу й громадськість України реагувати на провокацію Кремля виважено й принципово. «Годі було чекати від Росії чогось іншого. Ми завжди заявляли, що загроза широкомасштабного наступу та тероризму з боку Москви зберігатиметься, поки Путін при владі. Нині Президент Петро Порошенко і Рада національної безпеки та оборони мають вжити адекватних заходів оборони. «Народний фронт» готовий підтримати такі заходи Верховного Головнокомандувача в парламенті, готовий до принципових кардинальних рішень у національних інтересах України. Якщо скликатиметься позачергове засідання Верховної Ради для відповіді на дії Кремля, «Народний фронт» підтримає таку ініціативу», — йдеться у документі, поширеному прес-службою партії.


Крім того, у «Народному фронті» закликають мобілізувати всю дипломатичну систему України для привернення міжнародної уваги до загроз з боку Кремля — у кожній світовій столиці. «Необхідно використати непостійне членство України в Раді Безпеки ООН для привернення найвищої світової уваги. Відповідні заходи треба негайно ініціювати в рамках інших міжнародних організацій», — наголошують обранці.


Водночас партійці категорично проти будь-яких політичних чи дипломатичних поступок унаслідок провокації росіян. «Агресивна брехня Путіна аж ніяк не міняє факту російської окупації Криму та Донбасу, факту щоденних російських обстрілів на фронті. Відтак, не може бути й мови про одностороннє виконання Україною Мінських угод, про жодні законодавчі зміни під шантажем агресора. Ми не дозволимо продажним популістам використати парламентську трибуну для підігрування Путіну», — заявили вони. «Народний фронт» вимагає також подальшого розширення й продовження економічних санкцій проти РФ, запроваджених нашою країною та Заходом.


Гучні заяви потрібні для мобілізації втомленого електорату


Народний депутат Антон Геращенко вважає, що головними завданнями внутрішньої та зовнішньої політики військового злочинця В. Путіна є: за жодних обставин не повертати Крим Україні; домогтися поступового повного зняття санкцій з РФ в обмін на повернення окупованої частини Донбасу на вигідних Росії умовах.


«З огляду на те, що переговори в Мінську або в «Нормандському форматі» не дають йому бажаного результату, а з другого боку, незграбні дії США та ЄС відносно спроби перевороту в Туреччині кинули Ердогана в обійми Путіна, той осмілів і вирішив спробувати розвинути несподіваний успіх на геополітичній арені», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.


Тактичним завданням В. Путіна, на думку А. Геращенка, є мобілізація дещо втомленого від нього російського електорату для голосування на парламентських виборах за партію влади. Для цього, переконаний він, і потрібні гучні заяви на кшталт: «Росія в небезпеці».


«За нинішньої розстановки сил на світовій арені Путіну нічого іншого не залишається, як бряцати зброєю, прекрасно усвідомлюючи: ні політичного, ні економічного сенсу в нападі на Україну та захоплення нашої території немає», — вважає А. Геращенко.


Він закликає громадян зберігати спокій. Натомість Збройні Сили, Національна гвардія, служби розвідки повинні бути напоготові, аби відреагувати на провокації з російської сторони.
Шанс вижити та розвинути нашу країну є лише за умови єдності нашого народу навколо побудови потужної, сучасної та багатої держави Україна.


Будуймо сильну та успішну країну — і все буде добре


Мабуть, справи таки погані у агресора, коли він так примітивно і нахабно говорить про тероризм з боку України, вважає директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. «Два роки нічого не робили і раптом Україна вирішила заслати ДРГ у Крим у зовсім несприятливий для себе час. Ще й ніби після провалу першої групи на другий день відправити другу. Санкції таки діють і їх необхідно продовжувати», — вважає В. Бала. Не чіпатимуть нас тільки тоді, коли знатимуть: це їм дорого коштуватиме. Будуймо сильну та успішну Україну і все буде добре, упевнений він.


Народний депутат Вадим Денисенко (БПП) назвав головну та оперативні завдання Путіна. «Оперативні завдання Путіна — недопущення безвізового режиму для України, неформальний саботаж НАТО з боку Ердогана і, нарешті, недопущення вступу скандинавів до альянсу. Проміжна мета — зняття санкцій. Середньострокова — повернутися в СРСР. Головна — перемогти США і роздробити ЄС. За останні два роки нічого не змінилося», — заявив В. Денисенко.


А російську пропаганду в європейських ЗМІ депутат вважає наступним етапом гібридної війни Путіна проти України. «На побутовому рівні почали лякати європейців мусульманськими терористами, які йдуть з України. Тут почалася і буде йти масована атака в європейських ЗМІ і серед європейського політикуму про те, що Україна прикриває ІДІЛ. Саме тому в заяві росіян, в тому числі й посадовців, йдеться про диверсійну групу, в якій, в тому числі, присутні й представники ІДІЛ (залишилися на українській території). Логіка тут проста — брехні ніколи не буває багато. Росіяни давно апробували на своєму виборцеві сегментацію меседжів. Тому на кожен психотип європейця буде запропонована своя видозмінена версія», — сказав депутат.


Ще однією інформаційною атакою, на думку В. Денисенка, буде тема газу. «Європа замерзне взимку, і ЄС чекає повторення 2008 року. Україна ненадійний транзитер газу, і в сховища закачано занадто мало газу. Мета заяв «Газпрому» двояка — з одного боку, лякати європейців, з другого — продавлювати північний і турецький потоки», — вважає народний депутат.


Він пропонує в односторонньому порядку на певний період часу перекрити кордон із Кримом. Ініціювати засідання Радбезу ООН  і представити на ньому максимальну кількість інформаційних матеріалів.


«Нині потрібно запустити максимальну кількість «агітпоїздів» в ЄС, які показуватимуть докази наявності військових РФ на Донбасі. Всі англомовні депутати мають вийти на ефіри в країнах ЄС. На брехню про ІДІЛ з української сторони маємо відповідати правдою про ІДІЛ зі сторони росіян і підкріпити це фактами. Повинні сьогодні, як ніколи, підтримати наших військових, бо їм нині найтяжче. А найкраща підтримка — не сійте дурних страхів і паніки», — додав В. Денисенко.