У Полтаві відбулася презентація проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», що виконується Федеральною німецькою установою з міжнародного співробітництва GІZ. Він зорієнтований на практичну допомогу новоствореним об’єднаним територіальним громадам (ОТГ) у нашій державі. На його реалізацію, що триватиме до 2020 року, німецький уряд за співфінансування Євросоюзу виділяє 70,5 мільйона євро.

 

Керівники області та згаданих громад на зустрічі подякували іноземцям за ту підтримку, яка надавалася й раніше. Адже рівно рік тому на Полтавщині створили 12 ОТГ, сьогодні їх уже дев’ятнадцять. Увесь цей час ініціатори реформування та його «першопрохідці» відчували консультативну, інформаційну та іншу допомогу німецьких фахівців, які мають величезний досвід таких перетворень у своїй країні.


«Ми переконані, що така реформа важлива не лише для України, а й для Німеччини та Європи загалом, — зазначила регіональний координатор проекту Катлін Крюгер. — Адже якщо ваші громади та люди будуть заможними, вони неодмінно долучатимуться до розв’язання загальноєвропейських проблем, сприятимуть стабільності й розвитку на континенті».


Експерти презентували також новий проект міжнародної технічної допомоги об’єднаним територіальним громадам. Згідно з його умовами, вже сьогодні практично кожна з них може на конкурсних засадах вибороти грант у розмірі до 140 тисяч гривень. Надалі така підтримка ОТГ буде ще масштабнішою.


Після зустрічі керівники обласної влади та німецькі партнери підписали угоду про співробітництво.


Полтава.

 


На знімку: керівники обласної ради та ОДА Олександр Біленький і Валерій Головко обмінюються враженнями з Катлін Крюгер одразу після підписання угоди про співробітництво.


Фото автора.