МЗС Росії виступило з офіційною заявою, в якій містяться відверті погрози на адресу Києва та країн Заходу.


«Хотіли б попередити як Київ, так і його зарубіжних кураторів, що шкода, завдана російській стороні, загибель російських військовослужбовців без наслідків не залишаться», — йдеться, зокрема, в заяві. «Ще раз закликаємо партнерів щонайсерйозніше вплинути на київську владу, застерегти її від небезпечних кроків, які можуть мати найнегативніші наслідки. Гра з вогнем до добра не доводить», — погрожують у МЗС РФ.


А загалом риторика міністерства зводиться до чергової хвилі бруду на адресу України, приниження її самостійності, зокрема й у веденні політики. «Закликаємо наших партнерів, чиїми стараннями великою мірою і утримується нинішній режим у Києві, виявити розсудливість і домогтися, нарешті, від своїх підопічних припинення постійних провокацій і виконання своїх зобов’язань згідно з Мінськими домовленостями», — йдеться у заяві. «Потурання» з боку Заходу «безперечно зіграло негативну роль під час прийняття українським керівництвом злочинних рішень про організацію збройних провокацій у російському Криму», — заявляє російський МЗС.


Насамкінець заяви МЗС РФ повідомляє, що припиняє переговори у форматі «нормандської четвірки»: «Поки ми не побачимо якихось реальних позитивних зрушень з боку Києва, його відмову від політики терору і провокацій, навряд чи є сенс проводити зустрічі в «нормандському форматі».


«Куратори», до яких апелювали в Москві, поки що офіційно утрималися від відповідей на погрози. До речі, цього разу, офіційна реакція країн Заходу надійшла майже через добу після російських звинувачень і через кілька годин після наказу Петра Порошенка привести ЗС України до бойової готовності.


Зарубіжні партнери знову підтвердили «непохитність у підтримці територіальної цілісності та суверенітету України» і «невизнання анексії Криму». Вказали, що немає незалежного підтвердження звинуваченням Росії щодо причетності України до подій у Криму, і закликали до мирного врегулювання конфлікту. Про це, як повідомляє УНІАН, зокрема, йшлося у заяві речника зовнішньої дипломатичної служби ЄС Маї Косьянчич.


Уповноважений уряду Німеччини зі співпраці з РФ Гернот Ерлер заявив, що Берлін «дуже стурбований» через загострення ситуації. У тому числі, й оголошення Києвом підвищеної бойової готовності, й небажанням Росії проводити подальші переговори, повідомляє DW.


До стриманості в діях і заявах Київ та Москву закликали і США. А міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро сподівається, що напруженість вдасться зняти через діалог.