55 років тому, в ніч на 13 серпня, розпочалося спорудження Берлінського муру, який на кілька десятків років роз’єднав не тільки Берлін, а й усю Німеччину на дві частини, дві політичні системи, два виміри життя. Нині рештки муру можна побачити не тільки в столиці Німеччини, а й у більш ніж 140 містах світу.


Проте за кілька днів до ювілейної дати журналісти німецької агенції DW натрапили на фрагменти муру в дуже несподіваному місці. А саме — на одній із сміттєпереробних баз німецької столиці. База належить одному з найбільших підприємств Німеччини, що спеціалізуються на переробці відходів, — фірмі Alba. Тут історичний артефакт використовують як перегородки та опору для розмежування сміття. Досі громадськість про такий оригінальний спосіб використання символу тоталітаризму нічого не знала, повідомляє агенція.


Генеральний директор Alba Уве Кюбер розповів DW про те, як фрагменти стіни потрапили на смітник. Він був очевидцем тих подій. Разом з іншими підприємствами Alba отримала після падіння Берлінської стіни 9 листопада 1989 року контракт на її демонтаж. Стіна тоді простягалася на 155 кілометрів. Крім того, згідно з контрактом, фірма мала також утилізувати демонтовані сегменти стіни. «Я був присутній при тому, як ми тут вивантажували ці сегменти муру», — запевняє Кюбер у розмові з DW.


Тут їх не подрібнили, не розпиляли й не продали як будівельний матеріал для спорудження доріг — так, як це було зроблено деінде. Натомість їх розташували на території підприємства, де вони й по сьогодні розмежовують купи розсортованого сміття, що йде на повторну переробку, як-то пластик чи залізо.


Нині від стіни у центрі міста залишився тільки фрагмент — Меморіал Берлінської стіни як місце пам’яті жертв холодної війни та символ прагнення німців до свободи. А те, що рештки муру несподівано віднайшли на смітнику, на думку експерта з Берлінської стіни Ґергарда Зельтера, є навіть закономірним: «Я не думаю, що тут коїться якась неповага чи має місце нешанобливе ставлення. Адже, на думку багатьох німців, саме сюди треба було помістити цей мур ще до 1989 року. Тож я вважаю: те, що стіну помістили посеред сміття, є дуже доречним», — цитує DW.