Співголова міжпарламентської групи дружби Україна—Італія Сергій Алєксєєв висловив подяку Надзвичайному та Повноважному Послу Італії в Україні Фабріціо Романо за вагомий внесок у розвиток відносин між нашими країнами


«За час перебування Фабріціо Романо в Україні відносини між нашими країнами вийшли на якісно новий рівень і, як він сам часто повторює, за останні декілька років важливих двосторонніх зустрічей на найвищому рівні між керівництвом України та Італії відбулося більше, ніж за всі роки незалежності нашої країни», — наголосив С. Алєксєєв, коментуючи завершення каденції головного італійського дипломата.


«Як співголова міжпарламентської групи дружби Україна—Італія, хочу висловити йому щиру подяку за сприяння в роботі нашої групи, адже саме завдяки його активній участі ми мали змогу влітку минулого року відвідати Рим та поспілкуватися з італійськими колегами. А навесні 2016-го ми здійснили офіційний візит у складі великої делегації українських парламентаріїв», — сказав він.


С. Алєксєєв відзначив, що така міжпарламентська співпраця є важливою складовою міждержавних відносин, адже саме парламенти є основними провайдерами реформ.


«На даний час уже напрацьовано текст Меморандуму про співпрацю між парламентами України та Італії. Після його підписання Україна стане 28-ю країною, що в такий спосіб формалізувала відносини між державними інституціями, і в цьому важливу роль відіграв саме Фабріціо Романо», — сказав народний обранець.


Співголова групи дружби Україна—Італія зазначив, що в Палаті депутатів Італійської Республіки дещо відмінний від Верховної Ради України формат роботи міжпарламентських груп дружби. Як правило, італійська група дружби складається з 4—5 депутатів, за кожним з яких закріплюється окремий напрям роботи, за який він відповідатиме, і це входитиме до його посадових обов’язків.


Для того, щоб юридично оформити співпрацю між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки, Меморандум про співпрацю має бути підписаний головами обох парламентів. Орієнтовно це може статися під час Європейської конференції голів парламентів, що відбудеться у Страсбурзі (Франція) 15—16 вересня.


Сергій Алєксєєв наголосив, що Фабріціо Романо всіляко сприяв організації групи дружби з Україною в парламенті Італії, де на сьогодні існує низка аналогічних груп дружби, що працюють на підставі відповідних меморандумів про співпрацю.

 

ЦИТАТА

 

Народний депутат Сергій АЛЄКСЄЄВ:


«Дякуємо уряду Італійської Республіки і його представнику на території України послу Італії Фабріціо Романо за тверду та принципову позицію щодо стримування РФ шляхом підтримки антиросійських санкцій».

 

Співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою Сергій Алєксєєв (ліворуч), Надзвичайний та Повноважний Посол Італії в Україні Фабріціо Романо.


Фото надано інформуправлінням апарату Верховної Ради України.