«Сьогодні українські громадяни є своєрідними інвесторами зарубіжних країн, і це одне з найболючіших питань усієї туристичної галузі. Тому що, за розрахунками фахівців, тільки у вигляді податків туризм міг би щорічно приносити у скарбницю України майже чотири мільярди доларів», — заявила народний депутат від Блоку Петра Порошенка Оксана Юринець, виступаючи на польсько-українській робочій зустрічі «Перспективи розвитку туризму в Карпатському Єврорегіоні» у Трускавці на Львівщині.

 

Як голова підкомітету з питань регіонального і транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету з питань європейської інтеграції, Оксана Юринець відзначила декілька проблемних моментів розвитку туристичної галузі в Україні. За її словами, насамперед це: обмежена «географія» туристів, які приїжджають в Україну, недосконале державне регулювання й слабке фінансування, що обмежує можливості нашої держави співробітничати з міжнародними організаціями, а також слабка нормативно-правова база для діяльності туроператорів.


Надзвичайно важливим для розвитку туризму в Україні, відзначила депутат, є розвиток багатобічного співробітництва з європейськими державами та з його провідними інституціональними структурами й економічними об’єднаннями.


«У співробітництві з Європейським Союзом у сфері туристичної політики, важливим для нас є внесення України в перспективні програми фінансової й технічної допомоги, а також інвестиційні проекти ЄС в області туризму. Адже завдяки своєму туристсько-рекреаційному потенціалу Україна має всі можливості стати одним із провідних європейських туристичних центрів», — відзначила Оксана Юринець.


Прикладами успішного співробітництва України з ЄС у сфері туризму парламентарій назвала проекти Twіnnіngprojects (створення системи туристичних інформаційних центрів) і Тасіс «Підтримка місцевого розвитку й туризму Карпатського регіону», який реалізується з червня 1999 року на території Чернівецької, Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей.


«Відтоді, як почав працювати проект, доходи від туристичної діяльності зросли на 111 відсотків», — резюмувала Оксана Юринець.