Шахта № 10 "Нововолинська", яка перебуває в передпусковій стадії будівництва, може розраховувати на кошти від продажу 13,8 тисячі тонн вугілля, видобутого під час проходження гірничих виробок.

 

Народний депутат від Володимир-Волинського виборчого округу № 19, в який входить і шахтарський Нововолинськ, Ігор ГУЗЬ отримав відповідь на своє депутатське звернення від міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря НАСАЛИКА, в якому вимагав негайно віднайти можливість для реалізації 13,8 тисячі тонн вугілля, що лежить на складахї шахти № 10 вже три роки, а кошти від продажу спрямувати на погашення заборгованості перед гірниками.

 

-- У вересні поточного року планується проведення закупівлі послуги з переробки вугілля відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі" з використанням електронної системи закупівель Prozorro. Крім того, розглядається можливість реалізації вугілля споживачам у рядовому вигляді. Надходження коштів від реалізації вугілля дасть змогу частково здійснити розрахунки за виконані будівельно-монтажні роботи та погасити заборгованість із заробітної плати учасникам будівництва", -- йдеться у відповіді з Міністерства.

 

-- На тлі затримки з надходженням інших коштів -- це позитив, -- коментує лист Ігор Гузь. -- Кілька років вугілля просто лежало і не використовувалося. Тепер чекаємо на його успішну реалізацію, щоб використати ці гроші на підтримку шахти та наших гірників".

 

Зауважимо: вже кілька років вугілля власного видобутку шахта № 10 використовує для обігріву адміністративних і побутових приміщень. У процесі проходження гірничих виробок гірники поряд із породою піднімають на поверхню й висококалорійне паливо. На жаль, поки що не існувало механізму його реалізації. І ось нарешті крига, здається, скресла. Під час введення Десята "Нововолинська" зможе щодоби видавати на поверхню три тисячі тонн вугілля. Ось лише коли це станеться, ніхто не може сказати. Фінансується будівництво копальні вкрай незадовільно. Відтак за 27 років від часу початку робіт підприємство так і не запрацювало.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України