У селі Мошків, що у Млинівському районі на Рівненщині, є джерело з воістину цілющою водою. За переказами й легендами, воно пробивається з-під землі протягом не одної тисячі років, відколи тут з'явилися перші стоянки людей. Згадується благодатна природа Мошкова і в писаних актах 450-річної давнини -- перших документальних згадках про село. Тоді лікувальні властивості тутешньої "мінералки" високо цінилися лікарями-знахарями.

 

А в XIX столітті краєзнавчі видання відзначали, що ця мінеральна вода за своїми лікувальним властивостями перевищує води відомого на той час бальнеологічного курорту Спа у Бельгії. Зрештою, до експлуатації мошківського джерела руки дійшли лише наприкінці XX століття, коли запрацював завод із промислового розливу мінеральної води. Утім, на даний час його діяльність зупинена. А от набрати та причаститися цілющою водицею наразі може кожен, хто бажає.

 

Історична й сучасна прихильність до джерела спонукала Перемилівського сільського голову Петра ДУБЧАКА за підтримки громади до облагородження місцини та спорудження каплиці, на що пішло кілька місяців. Вийшла доволі гарна й приваблива споруда із кам'яним басейном, відкритим куполом, фігурою Божої Матері, постатями янголят-оберегів. А назвали джерело йменням святого Онуфрія, який вважається покровителем подорожніх (на знімку).

 

Євген ЦИМБАЛЮК,
краєзнавець.

Фото автора.

 

Млинів Рівненської області.

 

Голос України