16 серпня у Великих Сорочинцях, що поблизу Миргорода на Полтавщині, починається знаменитий ярмарок. Офіційно його відкриють об 11-й годині. Та оспіване великим Гоголем дійство вже вирує, співає, танцює, сміється... Тими неповторними принадами воно вабитиме відвідувачів фактично весь тиждень, аж до обідньої пори в неділю.


Організатори торжища присвятили його 25-й річниці нашої Незалежності, а цьогорічним гаслом обрали: «Розквітає ярмарок — квітне Україна». На Жабокрицькому 16-гектарному майдані гостей очікують не менше, ніж у попередні роки. Як почесних, зіркових, так і звичайних. Але тісно тут не буде нікому. Насамперед тому, що кожен знайде своє місце під ярмарковим сонцем навіть у похмуру днину... Тим паче що розпорядники оновили, зробили оригінальними, помітними й уночі вказівники, які не дадуть заблукати. Власне, саме зонування території з її етнографічною, діловою та розважально-харчовою частинами стало чіткішим.


За словами організаторів, цьогоріч помітно «ожило» умовне господарство вітчизняних промисловців і підприємців, які привезли у Великі Сорочинці власну продукцію. До того ж не лише виставкову. Скажімо, їхні твердопаливні котли на всяк смак і гаманець здатні задовольнити найвибагливіших покупців. Фахівці стверджують: ганятися за імпортними тепер немає жодної потреби. Тож вони прогнозують, що саме виготовлене в Україні обладнання для «альтернативного» опалення житла та інших споруд, яке дасть змогу обійтися без дорогущого природного газу, стане одним із найбільш ходових ярмаркових товарів.


Прикро тільки, що в більшості ярмаркувальників грошей вистачить лише на те, щоб бодай на кілька годин зігрітися біля тамтешніх прилавків і сцен чи за столиками численних питно-харчових «точок»... Однак усі вони зможуть, як то кажуть, відвести душу під час майже безперервного культурно-мистецького марафону. Програма останнього вийшла такою насиченою, що переповісти її практично неможливо. Зазначимо лише, що «найсмачнішою» його родзинкою стане щоденне багатогодинне дійство у містечку майстрів та в етнографічній зоні. Саме там усі охочі, як то кажуть, із головою зануряться у наш національний колорит, відчують одвічний дух українства, за яким, власне, і вирушають у Великі Сорочинці.


Цього разу поціновувачів такої автентики чекає чимало новацій і приємних сюрпризів. Досить сказати, що вперше розпорядники ярмарку відвели для неї одразу чотири етнографічні садиби. На них зранку до вечора народні умільці даватимуть свої майстер-класи, досвідчені господині вчитимуть молодших готувати борщі з полуницями, карасиками, медом і грушками. Зрештою, всі разом віншуватимуть і куштуватимуть чимало національних страв, улаштують справжній Гарбуз-фест. А знавці давніх обрядів чесатимуть Спасову бороду, відтворюватимуть старовинне весілля, ворожитимуть дівчатам на щасливу долю та навіть женитимуть Вареника на Галушці.

Останні запрошують у свідки їхнього одруження всіх охочих.

Полтавська область.

 

Біля цієї ярмаркової візитівки завжди людно.

 

Без гоголівських героїв і народних музик не обходиться жодне ярмаркове дійство.

 

Фото з архіву автора.