Анексія Криму не є приводом для Німеччини та Росії «повертатися одне до одного спиною» — так вважає міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який учора побував у російському Єкатеринбурзі й зустрівся із главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. «Ми повинні зберегти діалог серйозно, поважно, критично та, перш за все, орієнтуватися на досягнення цілей», — цитує Штайнмаєра DW. Окрім того, очільник німецького МЗС заявив у Єкатеринбурзі, що не бачить протистояння між Заходом та Росією і очікує, що ФРН та РФ найближчими роками зблизяться.


Після таких очевидних реверансів убік країни, яка два роки тому анексувала частину сусідньої держави, є відповідальною за події на Донбасі, а нещодавно знову розіграла кримську карту, щоб підвести конфлікт до критичної межі, заяви Штайнмаєра про наявність нових ідей щодо врегулювання ситуації на сході України також викликають занепокоєння. «У нас є пропозиції, які могли б посприяти покращенню ситуації з безпекою в Україні», — повідомив німецький міністр. — «Є надія на прогрес» у політичних аспектах врегулювання на Донбасі.


А що Сергій Лавров натомість запевнив, що Москва не зацікавлена в розірванні дипломатичних відносин з Україною і навіть пообіцяв, що «Росія свою частину шляху пройде і налаштовуватиме «ДНР» і «ЛНР» на конструктивний лад», виникає підозра, що пропозиції Німеччини цілком влаштовують Москву. Та чи влаштують вони Україну?


Немає жодних сумнівів, що на міністра закордонних справ Німеччини нині покладено роль пожежника, якому належить загасити вогонь з найменшими втратами для погорільців. І погорільці в цьому випадку — не Росія. Крім українського питання, з Росією намагаються домовитися і по Сирії. І очевидно, що торг триває. Питання тільки в тому, що саме вважає предметом торгу Москва, а що — Захід? Обидва міністри заявили, що альтернативи виконанню «Мінська-2» немає. Але суть у тому, що Мінські домовленості Москва та інші учасники «нормандського формату» інтерпретують по-різному. Москва за будь-яких умов хоче втиснути контрольовану нею частину Донбасу назад в Україну. Київ бачить вибори в зоні «ДНР-ЛНР» тільки за умов поновлення миру і контролю по всій території зони, а головне — на державному кордоні.


До речі, під час прес-конференції знову згадали про «Північний потік-2», по якому планують доправляти газ із Росії у Німеччину в обхід України. Штайнмаєр повідомив, що європейські фірми зацікавлені в проекті і що будь-які труднощі повинні бути вирішені в переговорах між компаніями. «Політика не має нічого спільного з цим», — цитує «Радіо Свобода».