Останніми днями з огляду на «диверсійну» провокацію, влаштовану Кремлем, події в Україні знову опинилася серед головних тем світових ЗМІ.

 

Керівник американської дослідницько-розвідувальної фірми Stratfor Джордж Фрідман в аналітичному виданні Geopolіtіcal Futures розмірковує, як далеко може зайти Путін з ескалацією напруги щодо України. Зокрема, він припускає як варіант можливого сценарію — довести напругу до найвищого рівня, щоб змусити Захід укласти з Кремлем «Мінськ-3».


Для Європи Росія є більшою загрозою, ніж «Ісламська держава», — таку думку висловила лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбаум у програмі «Прайм Тайм» («Голос Америки»). «Його (Путіна) мета — зруйнувати ЄС, підірвати довіру до НАТО, вивести американців з Європи і отримати Європу, яка була б безпечною для російських корумпованих грошей. Де росіянам було б значно легше вести бізнес, тому що зараз вони обмежені багатьма нормами. Де той же «Газпром» зможе відновити свої монополії і так далі», — вважає Енн Епплбаум.


Німецьке видання Dіe Welt припускає, що дії Кремля у ситуації довкола Криму свідчать про підготовку Росією нового витка воєнної агресії чи навіть вторгнення: «Безсоромність, з якою господар Кремля звинувачує Україну в «тероризмі», тримаючи анексованою одну частину цієї країни та гарантуючи присутністю своїх окупаційних військ владу терористичного свавілля в особі «сепаратистських» кримінальних банд в інших, говорить сама за себе...


Для Заходу зараз, як ніколи, на часі нарешті прокинутися зі свого божевільного сну про те, що Путіна можна вивести на стежку миролюбного здорового глузду та порядності добрими вмовляннями, і послати чіткий сигнал щодо того, що він не збирається терпіти нову агресію проти України так само, як і російську окупацію території цієї суверенної держави, яка триває. Захід має підтримувати Україну всіма силами та на всіх рівнях: як за допомогою суттєво гострішої та жорсткішої дипломатії, так і оснащення та вишколу української армії».


Німецька газета Frankfurter Allgemeіne Sonntagszeіtung повідомила, що низка німецьких політиків владної консервативної партії «Християнсько-демократичний союз» виступила за надання Україні летальних озброєнь. Зокрема, член Європарламенту Міхаель Ґалер пропонує надати Україні більше розвідувальних можливостей, а також оборонні озброєння, заявивши, що йдеться про легітимну оборону, терміново необхідну Україні, щоб відвернути ймовірний новий російський наступ.


Ельмар Брок, голова комітету з закордонних справ Європарламенту, теж виступив за надання Україні кращого обладнання. Також, на його думку, у зв’язку з фактами порушень, встановленими ОБСЄ, ні в якому разі не може йтися про послаблення чи тим більше скасування санкцій стосовно Росії.


Чеське видання Lіdove novіny пише, що нова ескалація довкола Криму — лише продовження вигаданої Росією «гібридної війни»: «У дискусії про начебто ворожих агентів та терористів, схоже, в забуття відійшов той факт, що Росія свавільно анексувала Крим 2014 року... Стає очевидно, що російська гібридна війна не вичерпала себе анексією Криму «зеленими чоловічками» без знаків приналежності. Вона продовжується. Вона, зокрема, полягає і в тому, що солдатів часом важко відрізнити від справжніх терористів чи якихось ідіотів. Але одне зрозуміло: українці цієї гібридної війни не вигадували».