За останню добу (станом на 16.08) бойовики відкривали вогонь по наших військових понад 50 разів. За даними прес-центру АТО, півтори сотні мін випущено по позиціях Авдіївської промзони, Зайцевого та Майорська, де ворог також активно застосовував гранатомети та кулемети великого калібру. Під мінометний, гранатометний та кулеметний вогонь потрапили бійці ЗСУ в Новгородському та Кіровому. Неспокійно було у Новотроїцькому та Нижньому Лозовому. Поблизу Луганського та Верхньоторецького ворожий вогонь вівся з БМП.


Що відбувається на фронті, розповів боєць ЗСУ (район дислокації маріупольський напрямок): «Ситуація напружена. Вночі бойовики накрили наш опорний пункт щільним вогнем. Понад 20 вирв сьогодні вранці нарахували разом з представниками ОБСЄ. Орки лупили із САУ. Обстріл тривав десь півгодини. Двоє наших бійців отримали тяжкі поранення: міна розірвалася недалеко від них. Хлопців одразу евакуювали до лікарні. Молимося за них, і сподіваємося, що все з ними буде добре. Cепари накрили вогнем і Новоселівку. До цього селище не обстрілювали ці нелюди. Декілька мін потрапили в домівки. Представники ОБСЄ і наші військові занотували ці порушення. За попередньою інформацією, ніхто з цивільних не постраждав...».


Також російсько-терористичні війська із самохідно-артилерійських установок обстріляли житлові масиви селища Врубівка та Комишуваха Попаснянського району. Про це повідомив учора ЗМІ заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко. «У результаті обстрілу пошкоджено п’ять житлових будинків, одна п’ятиповерхівка була зруйнована. За попередньою інформацією, людських втрат, на щастя, вдалося уникнути. Однак у власниці однієї з квартир під час влучення уламка снаряда в помешкання стався серцевий напад, і її доставили до лікарні», — зазначив він.


За інформацією прес-служби Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, проросійські найманці неподалік від окупованого Кришталевого (колишній Красний Луч. — Ред.) розмістили чотири реактивні системи залпового вогню  БМ-21 Град, 122 мм. Один танк бойовиків знаходиться недалеко від селища Хрящувате, за 10 км на південний схід від Луганська. «Це є порушенням відповідних ліній відведення», — наголосили в ОБСЄ.


За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання, спостерігачі зафіксували 18 танків (Т-64) і шість гаубиць (Д-30, 122 мм) на полігоні терористів недалеко від селища Мирне (28 км на північний захід від Луганська).


Крім того, у місії зазначили, що у бойовиків є броньовані машини (ББМ) в зоні безпеки. В окупованому Первомайську спостерігачі зафіксували один бронетранспортер (БТР-80), п’ять МТ-ЛБ з закріпленими на них зенітними установками (ЗУ-23/2,    23 мм), три бойові машини піхоти (БМП) і 12 вантажівок військового типу («Урал»).


Нагадаємо, днями ГУР Міноборони повідомило, що Росія перекинула на Донбас додаткові підрозділи — офіцерів та військовослужбовців «контрактників». А для їхнього прикриття перемістили зенітно-ракетний дивізіон зі складу 60-ї окремої мотострілецької бригади. Наші розвідники оцінили таку передислокацію як загрозу для військових і цивільних літаків.