Не таємниця: усі ми дуже сподівалися, що першу золоту медаль Україні принесе саме борець греко-римського стилю чинний чемпіон світу і Європи Жан Беленюк. І цей блискучий атлет, справжній воїн був гідний найвищої відзнаки. Але киянина позбавили титулу, так здалося, не без допомоги підступних інсинуацій.


До фіналу у категорії 85 кг наш атлет дістався, мов на одному подиху, — легко і переконливо. В 1/8 фіналу він переміг борця з Єгипту Агмеда Саада (9:0), у чвертьфіналі здолав болгарина Ніколая Байракова — 10:1. А в півфіналі взяв гору над представником Білорусі Джавідом Гамзатовим — 6:0.


У фінальній сутичці суперником нашого атлета став грузин Давіт Чакветадзе, котрий виступає за Росію. Перша половина поєдинку проходила в майже рівній боротьбі. Суперники, либонь, не поспішали ризикувати. Хоча рефері (за дивним збігом обставин — грузин) першим у партер поставив українця. Жан вистояв. А через десяток секунд у партер поставили його суперника. І Беленюк скористався шансом, заробив два бали.


А от після перерви за діло активно, не червоніючи, взялися судді. Спочатку вони дали очко Чакветадзе за те, що наш борець занизько тримав голову. І поставили його в партер. Цією нагодою «росіянин» уже скористався.

Але, дивина та й годі, йому, незрозуміло за що, дали одразу аж... чотири бали.


Поступаючись 2:7, Беленюк уже нічого не міг зробити за ту хвилину, яка залишалася до кінця сутички. Остаточний рахунок протистояння — 2:9...


З отакими неприємними пригодами замість золотої дісталася нам четверта срібна нагорода.


***


Одразу після нагородження Беленюк відповів на запитання журналістів. 


— Неприємно закінчувати турнір поразкою, але медаль є медаль, я цього прагнув. Моє правило таке: якщо вже ти виходиш до фіналу, то треба віддавати всі сили і вміння, щоб виграти. Але мені не поталанило.


— Як оцінюєте суддівство в другому періоді?


— У Росії дуже потужна федерація, тому судді, як правило, прихильні до російських борців. Вони мене надто довго тримали в партері. Перший партер я відстояв бездоганно. А в другому зрозумів, що мене триматимуть у партері доти, доки суперник не виконає прийом. Мети досягли. А ще і я «допоміг», зачепивши його за ногу.


Мене дуже довго тримали, практично весь період. Такого не має бути. Якби йому два бали дали, то за рахунку 2:2 ще можна було б боротися. А за 2:7 мені потрібно було його розкривати... Одне слово, сутичка в другому періоді пішла не за моїм сценарієм. Вірніше, мені не дали його здійснити. Тому зламати хід поєдинку в мене не вийшло.


— Хіба це справедливо, коли все вирішується не за спортивним принципом?


— На жаль, таке було, є й буде. Люди, країни цінують олімпійські медалі, вкладають гроші в спорт на всіх рівнях — в атлетів, базу й у те, щоб на змаганнях їх добре й «чесно» судили. Віддавали їм перевагу перед іншими спортсменами. Тому нам потрібно бути сильнішими на голову, щоб без запитань в усіх вигравати. Ми не здаємося й продовжимо працювати з надією, що й на нашу вулицю прийде свято.


— Для вас олімпійська медаль — це реалізація дитячої мрії?


— Так. Я її здобув, цю медаль. Але краще вже була б «бронза», ніж «срібло». Бронзову нагороду ти виграєш, у тебе від цього гарний настрій. А тут поразка. Звичайно, я радий, що маю олімпійську медаль, але я дуже засмучений, бо не виправдав сподівання багатьох уболівальників, які за мене переживали. Це дуже сумно.


— Чи маєте мотивацію йти до «золота» на наступних Іграх? Може, «срібло» підштовхне вас до цього ще сильніше?


— Я себе цим заспокоюю. Хоча мені дуже прикро. Чакветадзе — дуже сильний хлопець, з яким важко боротися. Мені необхідно добре промацати суперника, ретельно його проаналізувати, а вже потім я можу швидко провести сутичку. Але його так і не промацв. Хоча, повторюю, перший період був повністю під моїм контролем, усе було гаразд, але почали довго тримати в партері... Отже, фінал не вдався.


— Цьому супернику ви програли вже втретє поспіль?


— Так. Але я в нього двічі вигравав на молодіжному рівні. Тоді була зовсім інша ситуація — він виступав за Грузію. Але відколи перейшов до Росії, я його не можу обіграти, не дають...

 

Атакує Жан Беленюк.


Фото www.rіo2016.com.