У роботодавців, які створюють нові робочі місця для ветеранів АТО, з’явилася можливість одержати пільгу у вигляді компенсації на рік зі сплати єдиного соціального внеску. Це прописане в змінах до Закону «Про зайнятість населення», які набудуть чинності з 30 серпня. Такі преференції парламентарії надали, щоб підтримати українських героїв і прискорити процес їх працевлаштування на «гражданці».


Довідка


З початку бойових дій на сході України статус безробітного було надано майже 38,6 тисячі учасників АТО. Понад 8,4 тисячі бійців, які повернулися, вдалося працевлаштувати.


— Кожен четвертий знайшов собі роботу на керівних посадах з гідною заробітною платою. Швидше за все, це пов’язане з тим, що військові більш рішучі й мають необхідні для керівників якості, — зазначив «Голосу України» заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко. — Ще третина бійців із загального числа працевлаштованих тепер обіймає посади в сфері обслуговування, експлуатації й складання обладнання й машин.

П’ятнадцять відсотків стали кваліфікованими робітниками. У сферу торгівлі й послуг пішло десять відсотків демобілізованих військовослужбовців. Інші працюють у сільських і лісових господарствах. А понад півтори тисячі безробітних із числа учасників АТО при сприянні служби зайнятості за два останні роки підписали контракт на проходження подальшої військової служби. Крім цього майже дві тисячі воїнів відкрили власний бізнес, одержавши одноразову фінансову допомогу.


З ініціативи Державної служби зайнятості, МВС і Херсонської облдержадміністрації колишніх учасників АТО залучатимуть на громадські роботи з охорони порядку. І перекваліфіковуватимуть їх у так званих шерифів. Цей проект запустять насамперед у районах, які безпосередньо прилягають до окупованого Криму.


— Поки що сто демобілізованих бійців залучено до такого виду громадських робіт, — розповів в. о. голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко. — Усі вони пройдуть професійний відбір і короткострокове навчання, де, крім базових знань, отримають навики спілкування з людьми й знаходження шляхів мирного врегулювання конфліктів. А згодом ветерани зможуть претендувати на місця в Національній поліції.


Водночас Валерій Ярошенко визнав, що більшість демобілізованих бійців не погоджуються на пропоновану центрами зайнятості роботу через низький рівень оплати праці.


— Коли хлопці до нас звертаються, то надають документи про свою заробітну плату, яка була в них в АТО, — каже глава служби. — І вона достатньо висока, тому й допомогу в статусі безробітного їм нараховують виходячи із цих сум. А рівень тієї зарплати, яка пропонується, особливо в сільських і районних центрах, часом удвічі нижчий допомоги з безробіття.


Також за категорією безробітних із числа воїнів АТО закріплюється квота в обсязі п’яти відсотків на підприємствах і організаціях з кількістю співробітників понад двадцять осіб. Однак, за словами Валерія Ярошенка, за недотримання цієї норми жодні санкції не передбачені. Така само ситуація і зі збереженням робочого місця за мобілізованим воїном.