Рівненщина здатна зацікавити любителів подорожей із різних куточків України. Сприяє цьому її географічне розташування, гарне транспортне сполучення й досить пристойні дороги, ну і, звісно ж, велике культурно-історичне та природне багатство. У цьому переконалися журналісти центральних засобів масової інформації, для яких цими днями було організовано прес-тур.

 

Насправді об'єктів, які можуть зацікавити туристів, у Рівненській області на здивування багатьох виявилося так багато, що за кілька днів і не охопиш.

 

Хто ж не чув про Острог, де, власне, була перша в Україні вища школа. Але почути одне, зовсім інше побачити, зокрема, і сучасну Острозьку академію, яку прямому сенсі було піднято з руїн. Тепер це сучасний вищий навчальний заклад, інфраструктурі якого можна лише позаздрити, а музей академії -- один із небагатьох університетських музеїв, що працює не лише як навчальна база для студентів і науковців -- тут ще й активно пропагують історію та сучасність. Найбільшою ж гордістю є бібліотека університету.

 

Будучи в Острозі, навряд чи вдасться оминути замок та музеї книги та нумізматики.

 

Ще однією окрасою краю і одним із семи чудес України є замок князів Острозьких XV століття у місті Дубно (на знімку). Замок ніколи не був узятий приступом, оскільки був міцно укріплений 73 гарматами і природно -- річкою Іквою з її заплавами. Тож під його стінами ламалися татарські списи і шведські шаблі, і хоч зазнав найбільших руйнувань він у Першу світову війну, проте вистояв. Познущалися з історичної реліквії і в радянські часи, розмістивши тут військову частину. Та хай там як, нині замок зберігає неабияку культурно-історичну спадщину, про що вам неодмінно розкажуть під час екскурсії. А для екстремалів у підземеллях замку представлено комплекс знарядь тортур, а для адреналіну в крові навіть пропонують нічні відвідини.

 

Із Дубна можна легко дістатися також Тараканівського форту -- унікальної оборонної споруди, збудованої за часів Російської імперії. Як запевняють місцеві гіди, схожі оборонні об'єкти можна знайти лишень у Франції.

 

Наші відвідини Пересопниці припали на досить цікаву дату -- 15 серпня 460 років тому було розпочато роботу над створенням Пересопницького Євангелія -- визначної рукописної пам'ятки староукраїнської мови та мистецтва XVI століття, на якій присягають українські президенти. Десять років тому тут було створено музей цього символу української нації (на знімку нижче).

 

Рівне ж здивувало тим, що воно аж ніяк не рівне. Місцеві екскурсоводи виправдовують таку назву тим, що на початках містечко було зовсім маленьким і справді займало невеличкий рівнинний клаптик. Цікавинкою Рівного є, звісно ж, Музей бурштину, ну а далі на вибір.

 

Загалом, як зазначила заступник начальника управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації Ярослава ГАВРИЛОВА, гостям у регіоні окрім просякнутих історією об'єктів пропонують ностальгійний туризм. Адже на цій території свого часу проживало багато поляків, чехів, німців, і їхні нащадки залюбки приїздять сюди, щоб ознайомитись із своїм корінням та витоками. Гарний поштовх останнім часом отримав зелений або сільський напрям відпочинку, адже в епоху урбанізації дедалі більше людей тягнеться до землі, до природного середовища. У краї також багато монастирів, є чудотворні ікони, тож розповсюджено паломництво. Нині ж, за словами пані Ярослави, активно працюють над етно-екологічним вектором. Уже розроблено спеціальні стежки, можна також поспостерігати за птахами. Що ж стосується народних традицій і ремесел, то саме в Радивилові на Рівненщині було відроджено унікальну техніку ткацтва витончених тканин у стилі "Волинський серпанок", яку мають намір включити до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

 

Одне слово, Рівненщина навряд чи залишить когось без вражень.

 

Марина КРИВДА.

Фото автора.

 

Голос України