У польському місті Вроцлав з початку навчального року відкриють класи, де навчання проводитиметься українською мовою. Рішення зумовлене збільшенням кількості наших земляків у Польщі.


«Найбільша група іноземців у Вроцлаві — українці. Саме на них і будуть спрямовані міські програми підтримки. Якщо процес поселення українців в нашому місті буде тривалим, то ми б хотіли, щоб ці люди відчували, що у Вроцлаві їхні діти будуть на зв’язку з культурою своєї країни», — цитує президента(мера) Вроцлава Рафала Дуткевича прес-служба Львівської міської ради.


Паралельно для іноземців організовують безплатні курси польської мови. В проекті беруть участь понад 80 установ. Серед них бібліотеки, неурядові організації, будинки культури, церкви і релігійні об’єднання. Весь проект координуватиме Вроцлавський центр інтеграції, а навчання проводитимуть близько 200 добровольців.


«Навчання проходитиме в тандемі доброволець-іноземець, це будуть практичні заняття, до прикладу, в магазині або в установі», — каже Яцек Сутрик, директор департаменту з соціальних питань в Управлінні міста Вроцлав.


Цікаво, що Нижньосілезьке бюро праці видало в цьому році громадянам України 40 тисяч дозволів на роботу, і більшість живуть і працюють у Вроцлаві. Чимало з них приїжджають сюди з дітьми, з яких дедалі більша кількість ходить до місцевих дитячих садків і шкіл.