15 серпня у Польщі відзначали свято Війська Польського. У військовому параді, що пройшов центральними вулицями Варшави, взяли участь, крім польських вояків, і 200 військовослужбовців із 12 країн-союзниць, зокрема США, Німеччини, Литви, Угорщини, України. Нашу країну на параді представляли прапороносці ЗСУ.


Якщо в історії, яку викладали в Радянському Союзі, дата 15 серпня 1920 року замовчувалася, бо була символом поразки більшовиків у просуванні на захід, то у світовій історії Варшавську битву вважають однією із таких, що істотно вплинула на майбутнє Європи.


На думку істориків, саме перемога під час Варшавської битви зупинила більшовицьке нашестя не тільки на Польщу, а й на Європу. Президент Польщі Анджей Дуда у святковій промові наголосив: «Ленін, Троцький і радянські командувачі заявляли чітко: «Ми зметемо Польщу і будемо в Парижі, в Іспанії, понесемо комуністичну революцію на весь світ». Тут її зупинили, над Віслою, це велика заслуга нашої держави», — цитує «Польське радіо».


Також Анджей Дуда зауважив, що нині Польща почувається значно захищенішою: «Сьогодні ми разом із нашими союзниками. Сьогодні ми в Північноатлантичному альянсі, який показав останнім часом тут, у Варшаві, єдність політичних рішень, за якими йдуть військові рішення. Сьогодні ми є членом спільноти, її важливим елементом. Сьогодні ми є елементом великої міжнародної солідарності безпеки».


До речі, цього року до військового параду у Варшаві вперше долучилися американські танки Abrams та БМП Bradley. Командувач збройних сил США в Європі генерал-лейтенант Бен Годжес заявив, що участь у параді демонструє посилену присутність американських сил у регіоні. «Поляки сьогодні побачили те, що вони багато бачитимуть у майбутньому — присутність армії США є істотною, і вона триватиме», — цитує Годжеса DW. За словами Годжеса, в квітні 2017 року до країни має прибути американський механізований батальйон — у рамках рішення НАТО розмістити у Польщі та Балтійських країнах по батальйону на ротаційній основі. Крім того, ймовірно, в лютому до Східної Європи прибуде танкова бригада армії США, повідомляє польська інформагенція PAP.


У Польщі також пам’ятають, що в битві проти Червоної Армії пліч-о-пліч з поляками стояли і січові стрільці УНР. Тож символічно, що офіційна церемонія святкування дня Війська Польського розпочалася на православній частині варшавського цвинтаря «Воля». Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич та інші представники міністерства поклали вінки до могил похованих на цвинтарі воїнів УНР.