В Японії відзначили 71-шу річницю капітуляції країни у Другій світовій війні. 15 серпня 1945 року імператор Японії Хірохіто по радіо звернувся до нації. Підписання акта про капітуляцію відбулося 2 вересня на борту лінкора «Міссурі» в Токійській затоці, однак у Японії про цю подію згадують раніше.


«Розмірковуючи над нашим минулим і висловлюючи почуття глибокого розкаяння, я дуже сподіваюся, що жахи війни ніколи не повторяться», — сказав на поминальній церемонії, на якій були присутні кілька тисяч родичів загиблих у Другій світовій, імператор Японії Акіхіто.


Промова прем’єр-міністра країни була стриманішою. Шіндзо Абе наголосив, що Японія уже сім десятиліть не воює, і обіцяв, що країна не допустить жахів війни і зробить внесок «у справу миру і процвітання». Уже традиційно Абе надіслав пожертву до храму Ясукуні, де вшановують душі воїнів, які загинули за Японію. Йдеться не тільки про воїнів Другої світової, серед тих, кого поминають у Ясукуні, й імена 14 воєначальників, яких міжнародний трибунал назвав воєнними злочинцями. Це дражливий момент для сусідів Японії — Китаю та Південної Кореї, які завжди бурхливо реагують на пожертви, віднесені в Ясукуні, а тим більше — відвідання храму японськими посадовцями, вбачаючи в цьому спробу відбілити історію і виправдати агресивну політику минулого. Візит Абе до Ясукуні 2012 року викликав значне охолодження у відносинах із сусідами. Більше Абе так не ризикує, але й відмовитися від традиційного пошанування мільйонів воїнів, які залишилися на полях битв, теж не в змозі.


Міністр оборони Японії Томомі Інада, яка раніше обов’язково відвідувала храм у такі дні, після призначення заявила, що дотримуватиметься правил, вироблених в уряді, вирішила бути подалі від спокуси — і прибула до японського підрозділу морських сил самооборони, який бере участь в антипіратській місії біля берегів Сомалі.


Чотирьох членів уряду та кількох депутатів японського парламенту таки зафіксували на підходах до Ясукуні зацікавлені спостерігачі. Офіційний представник МЗС Китаю, використовуючи традиційну форму відповіді на запитання журналістів, заявив, що такі дії відображають помилковий підхід японського уряду до історичних питань, і закликав глибоко переосмислити минуле і реальними діями відновити довіру сусідів.


Вочевидь, у відповідь на заклик відновлювати довіри, на веб-сайтах міністерства закордонних справ Японії та управління берегової охорони з’явилося відео, як флотилія китайських кораблів та риболовецьких суден заходять у води навколо островів Сенкаку, а патрульний корабель берегової охорони закликає їх покинути ці води.


Південна Корея, МЗС якої теж висловило «тривогу та жаль з приводу пожертв та відвідання храму Ясукуні», не менш своєрідно відреагувала на річницю капітуляції Японії: група депутатів корейського парламенту з плакатами та транспарантами висадилася на острові Такешіма, який також контролює Японія, але його вважає своїм і Сеул.


Однак кроки «назустріч довірі» таки відбуваються. І це головне. Президент Республіки Корея Пак Кин Хе заявила з нагоди річниці капітуляції Японії, що її країна хоче побудувати відносини з Японією з прогнозом на майбутнє і чесним поглядом на минуле. Пак заявила, що безпека у Північно-Східній Азії збільшує необхідність перейти на стратегічне мислення і посилення співробітництва в регіоні.


Що стосується «відновлення довіри» з Китаєм, то з посиланням на поінформовані джерела, японські ЗМІ зазначають, що нині тривають перемовини про можливу зустріч на саміті G20 в Китаї японського прем’єр-міністра Шіндзо Абе з головою КНР Сі Цзіньпіном, під час якої постане чимало питань, по яких поки що не знаходять повного порозуміння.

Токіо.