Судові процеси над кримськими татарами в Криму — це спроба витіснити корінний народ зі своєї землі як не лояльний до окупантів. Таку точку зору під час однойменної прес-конференції в «Укрінформі» висловив народний депутат Рефат Чубаров (БПП). Участь у ній взяли також перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова та російські адвокати Марк Фейгін та Микола Полозов.


За словами депутата, позиція багатьох затриманих не відрізняється від позиції лідерів 100 держав, які не підтримали анексію Криму. «Але кримські татари опинилися абсолютно беззахисними перед свавіллям російських окупантів. Крим анексовано, і, відповідно, ізольовано від можливості задіяти будь-які механізми міжнародного права. Ні журналісти, ні іноземні місії не можуть відвідати півострів. Росія повністю відрізала його від можливості міжнародного моніторингу», — сказав він.


А оскільки Крим — це частина України і світ не визнає анексії, на півострів не поширюється консульська допомога, яка часто є надзвичайно важливою, зауважив Микола Полозов, адвокат заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза.


За словами адвоката, Російська Федерація розділила фігурантів справи 26 лютого за національною ознакою. Усі підсудні — це кримські татари, а постраждалі, свідки обвинувачення — російськомовне населення. «Це, безумовно, не впливає позитивно на міжнаціональні відносини на півострові», — сказав він.


Як відомо, 26 лютого 2014 року в Криму відбулося два мітинги — сепаратистський партії «Русское единство» Аксьонова та організований Меджлісом за збереження Криму в складі України. «Нині чиниться політична помста як Ахтему Чийгозу, так й іншим за їх патріотичну позицію. На жаль, російська влада випробовує різні новації у судових процесах для того, щоб максимально ускладнити доступ Чийгоза до правосуддя», — наголосив М. Полозов.


Російська влада, додав він, тисне не лише за допомогою державного репресивного апарату, а й використовує кримінальний терор. За останні два роки багато кримських татар були викрадені, вбиті. Йдеться не про побутовий кримінал, а скоріше за все, це організовані, плановані акції погрожуючого характеру. Політика Росії в Криму відносно кримських татар достатньо проста — найактивніших вона намагається видавити за межі Криму, залякати кримінальним терором для того, щоб решта боялися, не висловлювали відкрито свою точку зору, і не могли протистояти тому беззаконню, який РФ чинить у Криму.


На думку російського адвоката Марка Фейгіна, тема кримських татар має етнічну специфіку. «На території Криму перебувають і російськомовні, і україномовні громадяни України, але тиск, який здійснюється на кримських татар, має історичний підтекст. Рік сталінської депортації кримськотатарського народу — 1944-й — є підґрунтям для репресій сьогодні. Нинішня російська влада бачить у кримських татарах інсургентів, не лояльних до РФ людей. Це викликає рецидиви історичного минулого. Адже нинішні російські спецслужби — спадкоємці тих спецслужб», — сказав він.


Справу І. Умерова адвокат вважає символічною та пропагандистською: «Потрібно показати, як мають поводитися кримські татари. Вони не повинні виступати проти березневого референдуму 2014 року, проти окупації, врешті, заявляти, що Крим є частиною України». «Якщо вже таку людину, як І. Умеров (свого часу він очолював Бахчисарайську райдержадміністрацію, був заступником Голови Верховної Ради АРК), можна притягти до кримінальної відповідальності за слова, хоча конституція РФ передбачає свободу слова, то це означає, що будь-кого з кримських татар можна засудити з легкістю», — вважає М. Фейгін.

 

ЦИТАТА

 

Народний депутат Рефат Чубаров:


«Ці постійні заяви, що санкції можуть бути зняті, якщо Росія виконуватиме Мінські домовленості, свідчать про те, що частина європейських політиків свідомо відкидає тему дотримання прав людини на підконтрольних РФ територіях».

 

Зліва направо: адвокат Микола Полозов, перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, народний депутат України Рефат Чубаров, адвокат Марк Фейгін.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.