Ситуація на бойовому сході нашої країни залишається неспокійною, однак контрольованою. За даними (на 17.08) штабу АТО, російські окупаційні війська за добу 52 рази відкривали вогонь по українських підрозділах.

Обстріли із крупнокаліберної зброї зафіксовано практично по всій лінії розмежування. За словами спікера прес-центру штабу АТО Ірини Баранової, щодня спостерігачі українського СЦКК відправляють місії ОБСЄ фотодокази порушень із боку бойовиків. Однак російська сторона продовжує замовчувати випадки використання зброї по українських позиціях.


Тим часом Росія перекинула на Донбас партію реактивних піхотних вогнеметів «Шмель» і боєприпаси до них. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ГУР Міноборони України. Також зазначається, що інструктори ЗС РФ навчатимуть бойовиків навичкам використання зазначеного озброєння.


Стягаючи військову техніку до наших кордонів, Росія готується піднести «сюрприз» на День Незалежності України. Так вважає представник України в Тристоронній контактній групі в Мінську Євгеній Марчук. «Не може змиритися Росія с тим, щоб 25-річчя української незалежності пройшло нормально, щоб у Київ на святкування приїхали лідери провідних країн світу. Навіть якщо Росія й не ризикне повторити щось на кшталт серпня-2014, то створювана нею ситуація великої ймовірності серйозної ескалації неминуче продукуватиме високу гіпотетичність загрози особистої безпеки шановним гостям і їх відмову приїзду до Києва. Думаю, що в Росії вже розроблено і задіяно план, як не тільки зіпсувати, а й зірвати святкування 25-ї річниці незалежності України... Наша система оборони й безпеки вже має гарний досвід і, переконаний, активно працює по забезпеченню безпеки проведення 25-ї річниці незалежності не тільки в Києві. Багато чого також залежатиме від нормальної пильності громадян. Особливо напередодні 24 серпня. На мій погляд, це той випадок, коли на два-три дні кожна людина повинна відчути себе добровільно мобілізованою», — написав політик на своїй сторінці у Фейсбук.


РФ переходить до нового виду боротьби проти України — громадянсько-військових кампаній, в основі яких лежить теорія керованого хаосу. Таку думку висловив екс-глава Головного управління розвідки Міноборони (1991—1997) Олександр Скіпальський під час круглого столу в Києві, в ході якого аналітики давали свої оцінки й прогнози російської агресії проти України. «Росія веде проти України багатовекторну синхронну боротьбу у всіх сферах життєдіяльності з метою руйнування потенціалу країни. Зараз Росія переходить ще до одному виду такої боротьби — громадянсько-військових кампаній. Домінують операції без застосування зброї: фінансові, торгово-економічні, енергетичні, етнічні, релігійні, демографічні, кримінальні та інші спецоперації, в основі яких лежить теорія керованого хаосу», — сказав він.


За словами Скіпальського, план з руйнування української державності Москва готувала давно. «Я як представник спецслужб маю у своєму розпорядженні документ, датований 1992 роком, у якому йдеться про реальну загрозу розвитку сепаратизму в Донбасі», — аргументував він своя заяву, зазначивши, що тоді про це повідомили керівництво країни, але ніякої реакції не було.


Думки інших експертів про ситуацію на Донбасі й дії, пов’язані з окупацією Криму, читайте в наступному номері «Голосу України».