Більш як двадцять депутатів від польської партії влади «Право і солідарність» підписали відкритий лист до мера Варшави Ганни Гронкевич-Вальц із закликом встановити пам’ятник східним союзникам у війні 1920 року.


В інтерв’ю польському виданню wPolіtyce.pl один з ініціаторів встановлення пам’ятника депутат Сейму Міхал Дворчик так обґрунтував ідею парламентаріїв: 


«У Польщі досі немає місця, де було б гідно увічнено пам’ять про наших союзників в 1920 році. Звичайно, зупинення натиску більшовиків було передусім успіхом польської армії, але ми не можемо забувати, що пліч-о-пліч з нашими солдатами билися і проливали свою кров білоруські вояки під командуванням генерала Булак-Балаховича і українські — під командуванням отамана Петлюри. Наш моральний обов’язок — пам’ятати про тих, хто підтримував нас і допоміг обстояти незалежність»...


Цікаво, що депутат Міхал Дворчик є також «головним автором» і доповідачем по резолюції з ушанування жертв Волинської трагедії, яку нещодавно схвалив польський парламент і яка викликала стільки суперечливих емоцій в українському суспільстві. Тож журналіст поцікавився: чи не є ініціатива встановити такий монумент, а також те, що 15 серпня міністр оброни Польщі поклав вінок до могил воїнів УНР, спробою покращити польсько-українські відносини, які трохи похитнулися після волинської резолюції?


Проте Міхал Дворчик заперечив: «Ця ініціатива є продовженням послідовної політики дотримання законів історії і справедливості». Він також знову повторив аргумент, який наводив під час доповіді в Сеймі, що резолюція засуджує «...вбивць польських мирних жителів в 1943—1944 роках, тобто українських націоналістів. І тільки ті, хто ідентифікує себе з такою діяльністю або вимогами українського інтегрального націоналізму, можуть віднести на свій рахунок резолюцію Сейму».


Цікаво, що новий монумент можуть встановити на п’єдесталі, який залишився після демонтажу пам’ятника Радянсько-Польському братерству по зброї, котрий у народі називали «Четверо сплячих». На думку Міхала Дворчика, буде справедливо, якщо сьогодні «на руїнах монумента, який багато десятиліть був символом польського поневолення з боку радянської влади, стоятиме пам’ятник тим, хто, в 1920 році допоміг нам захиститися від більшовицької чуми. Я думаю, це стане ще одним важливим кроком на шляху до закриття драматичного періоду нашої історії», — вважає депутат.


«Мова йде про справжнє співробітництво, метою якого було виграти битву не тільки задля незалежності Польщі, а й України та Білорусі. На жаль, тоді добитися цього не вдалося. Але я думаю, що історія цієї співпраці є прекрасною відправною точкою для періоду, в якому поляки, українці та білоруси фактично працюють разом. Це частина історії, яка протягом багатьох років була забороненою», — переконаний депутат Міхал Дворчик.


Окрім листа, меру, ініціатори також запустили електронну петицію із закликом до всіх поляків підписати її.