Повідомлення про те, що дочірнє підприємство корпорації «Сіменс» має намір доправити обладнання для двох кримських електростанцій, усупереч запровадженим економічним санкціям, з’явилася у газеті «Ведомости». Джерело інформації цього видання стверджувало, що угода, аби обійти санкції, передбачає поставку обладнання для нової ТЕС на півострові Тамань (Краснодарський край). Із тим, щоб потім Керченською протокою доправити його в анексований Крим.

 

Ще детальнішу інформацію на цю тему поширила агенція «Рейтер». У ній ідеться, зокрема, про те, що чотири турбіни для електростанцій Криму має бути постачено вже до кінця вересня...


Замовники і виробники цієї продукції поспішають реалізувати проект, оскільки Крим потерпає від перебоїв із постачанням електроенергії, яка надходить з України — особливо після інциденту з підірваними лініями електропередач. Хоч із Росії туди прокладені тимчасові кабельно-повітряні ЛЕП, але Москва наполягає на самостійному забезпеченні Криму струмом.


І російська сторона, і концерн «Сіменс» або не коментують, або заперечують факт постачання обладнання саме в Крим. Мовляв, ідеться про спорудження ТЕС на російському півострові Тамань. Щодо цього сумніви висловлюють чимало фахівців, які вважають, що Кремль прагне обійти санкції, та ще й начебто обдуривши «Сіменс», оформивши угоду на поставку турбін для Тамані, котрі звідти доправлять у Крим.


Утім, версія про «обдурення» «Сіменса» малоймовірна, точніше — неймовірна, оскільки такі угоди передбачають подібні кроки замовника. Та й концерн не лише присутній на ринку Росії 155 років, він постійно розширює свої проекти. Обладнання, про яке йдеться, виготовлене на заводі «Сіменс технології газових турбін», що відкрився торік у Санкт-Петербурзі. Це — спільне підприємство компанії «Сіменс», чия частка у ньому становить 65%, та російської — «Силові машини», з 35%. Замовник їхньої продукції — російська державна компанія «Технопромекспорт», яка споруджує електростанції у Криму. Вона запевняє, що використовуватиме турбіни на новій ТЕС на Тамані. Хоч насправді не відомо, чи там узагалі щось будуватиметься, оскільки тендер на її зведення, за інформацією джерела, не одержав жодної заявки. Водночас фахівці, обізнані з технічними особливостями кримських електростанцій, стверджують, що на них може працювати лише обладнання «Сіменс».


Слід нагадати, що рішення ЄС від 2014 року забороняє європейським компаніям продавати, постачати чи передавати технології Криму, в тому числі це стосується і енергетичного сектора. Санкції також забороняють будь-які дії, спрямовані на обхід цих обмежень. 17 червня ЄС подовжив ще на рік економічні санкції проти Криму, а 1 липня — ще на півроку проти всієї Росії.


Чи порушив санкції концерн «Сіменс»? Його прес-спікер Рихард Шпайх запевнив, що компанія «не постачає газові турбіни в Крим, Сімферополь/Севастополь і дотримується усіх експортних контролів». Прес-служба федерального відомства з питань економіки та контролю за експортом детально пояснила загальні правила щодо санкцій: «Заборонено надавати технічну допомогу чи посередництво, фінансову допомогу у зв’язку з усіма забороненими поставками в Крим». Утім, з’ясовується, відомство передбачило також і винятки! Якщо викласти доступною мовою бюрократичний циркуляр, то виходить, як в анекдоті: «Коли дуже хочеться, то можна!»
Скажімо, «експорт і сервіс (для Криму. — Авт.) дозволені для зареєстрованих на анексованому півострові міжнародних  організацій і консульських установ, якщо вони спрямовані на підтримку лікарень, громадських установ чи освітніх закладів. Також і поставки, і послуги, які попереджатимуть складні чи істотні наслідки для здоров’я чи безпеки людей».


Тож, звісно, що брак електроенергії не сприятиме ані безпеці, ані поліпшенню здоров’я громадян! За логікою відомства, виходить, що заборонені для поставок турбіни — саме те, що... дозволено! Утім, стосовно цього речник компанії вибачилася, що «не може надати жодних довідок щодо окремого підприємства — з метою захисту комерційної таємниці».


Тим часом фахівці вважають, що коли німецькі турбіни все-таки будуть постачені на анексований півострів, то для європейських компаній це стане перевіркою меж дозволеного після запровадження санкцій ЄС стосовно Росії. Тим паче, що, як стверджують юристи, не існує судових прецедентів, котрі б дали зрозуміти, чи порушив правила «Сіменс», якщо третя сторона все-таки постачить його обладнання до Криму...

Берлін.