Тайфун «Омаіс» дістався центральних та північно-східних регіонів Японії. Сильні вітри та зливи пронеслися Токіо. За інформацією Метеорологічного управління Японії, вранці у середу стихія досягла префектури Фукушіма.

Повідомлень про негативний вплив її на територію аварійної АЕС «Фукушіма» не надходило.


За словами метеорологів, тайфун рухається на північ із швидкістю 30 кілометрів на годину. Атмосферний тиск у центрі становить 980 гектопаскалів. В регіонах, які «накриває», об’єм опадів сягає 80—100 міліметрів на годину. Метеослужба закликала мешканців центру та півночі країни бути пильними, якщо річки вийдуть з берегів та якщо море нестиме високі хвилі.


«Омаіс» уже призвів до призупинення руху швидкісних потягів «шінкансен» між префектурами Фукушіма та Ямаґата. Деякі дороги у місті Фукушіма (за 60 кілометрів від аварійної АЕС) опинилися під водою, рух ними утруднено. Щонайменше 16 внутрішніх авіарейсів на острові Хонсю та Хоккайдо скасовано. Тимчасово призупинено також поромний рух між островами Хонсю та Хоккайдо. Власникам риболовецьких суден порадили подбати, аби човни та кораблі не змило в море.


До вчорашнього вечора тайфун дістався узбережжя Хоккайдо, щедро поливаючи його дощами. Подекуди кількість опадів перевищувала 100 міліметрів на годину. Повідомлень про жертв та постраждалих не надходило.


Тим часом штормове попередження оголосили також на Курилах та на Сахаліні. Сахалінське управління МНС застерегло, що «стихія вплине на всі райони області. Можливі порушення роботи об’єктів комунального господарства, енергетики, очікується, що рівень води в річках підніметься до півтора метра, а вітер посилиться до ураганного».

Токіо.