Впровадження системи електронного декларування активно почали коментувати народні депутати. 


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зазначила, що система запрацює в штатному, не тестовому режимі — і це має трапитися якнайшвидше. Нині, на її переконання, потрібно провести службове розслідування і з’ясувати, хто все-таки зірвав введення сертифікованого декларування, і якнайшвидше перейти від тестової до повноцінної роботи системи. «У мене немає сумніву, що Україна отримає в 2016 році безвізовий режим. Не підтримую заклики деяких колег до європейських партнерів карати ненаданням безвізового режиму всіх українців. Ніхто не закликає покарати всіх французів, коли 10 продажних клоунів з Нацасамблеї їдуть в анексований Крим, наприклад. Всі причетні до зриву повноцінного старту системи мають за це відповісти. Але закликати покарати всіх українців — це щось дивне», — переконана Перший заступник глави парламенту.
«До речі, орган, що відповідає за моніторинг е-декларацій, по суті, почав працювати тільки місяць тому. І у Верховній Раді, коли весною приймали відповідне законодавство, пропонували запустити повноцінну систему з січня 2017-го, щоб не було збоїв, і повноцінно запустити відповідну агенцію... У Верховній Раді ухвалили закон, що е-декларація має працювати з серпня. Значить, вона має працювати з серпня в повному обсязі — без варіантів», — написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.


Звісно, сама система е-декларування не є досконалою, переконаний народний депутат із Блоку ББП Валерій Пацкан, однак поки вона не запрацює — всі інші методи подолання корупції будуть неефективні. Крім того, парламентарій зазначив, що ця тема стане предметом обговорення на наступній сесії Верховної Ради.


А народний депутат Володимир Ар’єв звернувся до Генерального прокурора Юрія Луценка щодо зриву повноцінного запуску е-декларування.


У своєму зверненні депутат відзначає, що запуск системи електронного декларування без сертифікації Держспецзв’язком може розцінюватися як дозвіл на безкарне приховування незаконних доходів. «Формальний підхід до питання сертифікації з боку вищевказаних установ дуже нагадує саботаж процесу електронного декларування, що призводить до тяжких наслідків для нашої держави та містить ознаки ст. 367 Кримінального кодексу», — йдеться у запиті. Ар’єв просить перевірити зазначені порушення закону та, у разі їх виявлення, відкрити кримінальні провадження.


Скептичні у своїх оцінках народні депутати. Зокрема, лідер Київського Опозиційного блоку Олександр Пузанов зазначив, що важко прогнозувати, які наслідки очікують тих, хто внесе свої дані в незахищену систему. Подібні дії, на переконання опозиційних депутатів, не мають залишатися безкарними.


Водночас Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації вважає неможливим сертифікування комплексної системи захисту інформації реєстру електронного декларування через неліквідовані недоліки в її розробці. Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства.


«Держспецзв’язку повідомляє про неможливість в даний час відновити державну експертизу КСЗІ (комплексна система захисту інформації) реєстру і констатує відсутність будь-якого підтвердження ТОВ «Міранда» щодо усунення виявлених недоліків», — сказано в повідомленні.


У відомстві вважають громадський резонанс навколо відмови у видачі атестата відповідності спробою окремих осіб і зацікавлених сторін уникнути особистої відповідальності за запуск системи електронного декларування з обмеженими функціями і з порушенням вимог законодавства у сфері захисту інформації.

 

ФАКТ

 

Опівночі 15 серпня сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування. Водночас, через відсутність атестата захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ в суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності. У Євросоюзі заявили, що система електронних декларацій має отримати сертифікацію, адже це головна умова, за якої вона допоможе у боротьбі з корупцією.