Конфлікт між правоохоронними органами, схоже, набирає обертів. Учора в столиці під стінами ГПУ декілька десятків активістів пікетували її будівлю. Основна вимога громадськості — розслідувати нещодавню бійку між працівниками ГПУ і НАБУ та ліквідувати департамент ГПУ із розслідування та нагляду у кримінальних провадженнях у сферах державної служби та власності. Люди тримали в руках плакати з написами «Прокурорських катів — за ґрати», «Руки геть від НАБУ» тощо (на знімку).

 

 

Як повідомив на заході один з учасників акції, голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, конфлікт між відомствами 12 серпня став останньою крапкою в терпінні суспільства. «Як ви знаєте, працівників НАБУ без законних на те підстав протримали понад 11 годин співробітники ГПУ. Били, надягали мішок на голову, казали: «В АТО вивеземо». Що, виходить, ГПУ, політична залежність якої ніколи не викликала сумнівів, атакує створене на запит суспільства та міжнародних партнерів країни НАБУ саме тоді, коли воно доводить свою ефективність. Замість доведення до суду справ Януковича і його поплічників, ГПУ перешкоджає роботі детективів НАБУ, яке показує успіхи у розслідуванні корупційних злочинів наближених до правлячої верхівки людей і дає громадянам країни надію на подолання безкарності корупціонерів у владі. Ми переконані: вседозволеність співробітників ГПУ, має бути жорстко та публічно покарана, а тих, хто викрадав та катував співробітників НАБУ, — звільнено з лав правоохоронних органів та запроторено до в’язниці», — заявив він.


Своєю чергою присутній на акції протесту народний депутат від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм зазначив, що тиск на НАБУ посилюється. «ГПУ та СБУ готують низку кримінальних проваджень щодо працівників Антикорупційного бюро. Атака буде по всіх фронтах: звинувачення у протиправній діяльності, публічна дискредитація, саботаж. Усе йде до того, що Антикорупційному бюро не даватимуть працювати й проводити свої розслідування. І те, що ми бачимо в Генеральній прокуратурі, — це відкритий прояв», — повідомив він.


Нагадаємо, що непорузуміння між ГПУ і НАБУ почалися наприкінці минулого року. Тоді відомства вирішували, які справи будуть передаватися бюро, а які залишаться в ГПУ. Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що бюро повинно розслідувати лише справи щодо посадових осіб, які зареєстровані в реєстрі досудових розслідувань після 4 грудня 2015 року. Різні підходи у відомств були і в розслідуванні справи стосовно прокурора сил АТО Костянтина Кулика, якого НАБУ підозрювало в незаконному збагаченні. І навіть незважаючи на те, що воєнний прокурор був відсторонений від посади, через деякий час суд поновив його на роботі.


Черговий конфлікт виник 5 серпня цього року, коли представники Генпрокуратури прийшли в Національне антикорупційне бюро з обшуком. «Вони показали судове рішення, в якому було зазначено, що підставою для обшуку є розслідування за фактом незаконного прослуховування НАБУ телефонних розмов. Однак ми пред’явили працівникам ГПУ документи, що свідчать про законність дій наших детективів», — повідомили тоді у прес-службі НАБУ.


Показово, що у своїх заявах керівники ГПУ та НАБУ були досить стримані. Вони переконували громадськість: ніякого конфлікту немає.


Однак 12 серпня — черговий скандал між відомствами. Як повідомив днями на брифінгу Артем Ситник, працівники Департаменту ГПУ з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури незаконно затримали та впродовж 11 годин протиправно утримували двох працівників оперативно-технічного підрозділу НАБУ.


«Їх було затримано поблизу конспіративної квартири під час проведення санкціонованих негласних заходів у розслідуванні низки кримінальних проваджень за фактами неправомірних дій працівників вказаного департаменту, які детективи НАБУ здійснюють протягом останніх декількох місяців. Є факти, що по відношенню до них застосовували фізичний і психологічний тиск. НАБУ в зв’язку з цим інцидентом відкрило кримінальне провадження», — заявив він.


Утім, А. Ситник знову запевнив ЗМІ, що ніякої війни між НАБУ і ГПУ немає. «Хотів би підкреслити, що цей інцидент не вплине на співпрацю між двома структурами. Я повністю підтримую Юрія Віталійовича Луценка у його прагненні разом із нами працювати над подоланням корупції. Ви всі бачите, що є істотний прогрес у розслідуванні гучних справ і з боку Національного антикорупційного бюро, і з боку Генеральної прокуратури. Війна між нашими двома інституціями тільки завадить цьому прогресу. Але водночас я хотів би допомогти Юрію Луценку в очищенні прокуратури від людей, які вчиняють такі дії», — заявив він.


Директор НАБУ також висловив сподівання, що він матиме можливість особисто обговорити з Ю. Луценком ситуацію щодо забезпечення максимально об’єктивного розслідування інциденту. «Я сподіваюся, що і ГПУ, і НАБУ зроблять з цієї ситуації потрібні висновки», — резюмував А. Ситник.


Як далі розвиватиметься ситуація, сказати нині складно. Утім, експерти стверджують: градус напруження між правоохоронними органами спаде саме після зустрічі Артема Ситника і Юрія Луценка.

 

Народні депутати Мустафа Найєм, Єгор Соболєв, Сергій Лещенко та екс-заступник Генерального прокурора України Віталій Касько під час акції.

 

Фото В’ячеславa РАТИНСЬКОГО (УНІАН).