«Цього поля вам не бачити»


Орендував землю, засіяв поле — залишився і без землі, і без урожаю та ще й на злочинця перетворили. Звучить абсурдно, однак з такими от ситуаціями селяни й підприємці на Херсонщині стикаються, на жаль, постійно. От і директор херсонської фірми «Зерноком Агроюг» Олег Єрмоленко став «злочинцем». Хоча винний він тільки в тому, що хотів трудитися на землі та отримувати від своєї роботи гідний результат.


ТОВ «Зерноком Агроюг» займається перевезенням зернових і операціями з їх купівлі-продажу. Торік директор підприємства поїхав у Бериславський район на зустріч із діловими партнерами і в селі Ольгівка помітив велику земельну ділянку в жахливому стані: бур’яни на ній піднялися заввишки понад два метри. Олег Миколайович з’ясував, що ця земля — невитребувані паї, у яких немає господаря.


— Мій батько — механізатор. Він з дитинства привчав мене до селянської праці, і ще тоді я засвоїв: земля, що заростає бур’янами, — найстрашніший гріх. Тому поїхав до Бериславської райдержадміністрації, а 21 грудня 2015 року уклав договір про оренду запущеної ділянки площею 120 гектарів на 49 років, — розповів на прес-конференції Олег Єрмоленко. — Землю стали впорядковувати, висіяли на ній насіння соняшнику високопродуктивного сорту «Піонер», куплені в кредит. Спокійно працювали лише до того моменту, поки в офісі нашого підприємства не з’явився агресивно налаштований незнайомець. Розмахуючи якимсь депутатськм посвідченням, він ні сіло ні впало наказав віддати йому оригінали документів про оренду землі. А коли ми відмовилися, то почули безапеляційне: «Цього поля вам не бачити, а врожай з нього зберуть за вас». Через те, що візитер погрожував знищити мій бізнес, я звернувся до прокуратури Бериславського району. І... навіть відповіді не отримав. А тим часом погрози почали здійснюватися. Якесь фермерське господарство «Гармонія степу» подало на наше підприємство та Бериславську РДА позов з вимогами визнати договір оренди землі в Ольгівці недійсним і скасувати відповідне розпорядження райдержадміністрації. А засновником і директором згаданого ФГ «Гармонія степу» виявився наш візитер з «авторитетними корочками» Віктор Деркач.


Підгодовувати корупціонерів відмовився


Далі справа закрутилася так, що орендарі тільки дивувалися. Господарський суд Херсонської області та Одеський апеляційний суд позов «Гармонії степу» повністю задовольнили. Підстави були такі: договір оренди уклали без проведення відкритого конкурсу. Хоча відділ Держгеокадастру в Бериславському районі Херсонщини чітко роз’яснив орендарю — він «у своєму праві».


— У Бериславській райдержадміністрації мені прозоро натякнули, що допоможуть мені, якщо я сам надам чиновникам допомогу бензином або соляркою, гривнями або доларами. Але я відмовився: чому я маю ще щось комусь давати, якщо справно плачу чималу орендну плату — понад десять тисяч гривень на місяць. Про здирництво я також написав заяву в поліцію Бериславського району, але досі не отримав жодної відповіді. Зате зовсім випадково я довідався, що 25 липня 2016 року за фактом «самозахоплення» цілком офіційно орендованої мною земельної ділянки та сама поліція відкрила кримінальне провадження. І тут почалося найцікавіше: і вартові порядку, і чиновники показали своє нутро, — продовжує Олег Єрмоленко. — Усе вийшло в повній відповідності з розповсюдженим нині на Херсонщині висловом про селянську працю: або ти маєш урожай, або тебе мають разом із ним.


Уже 2 серпня нинішнього року до суду Бериславського району надходить клопотання з районного відділення Національної поліції за підписом заступника начальника відділення Олександра Масюка. Автор клопотання вимагає накласти арешт на посів соняшнику. І от яка цікава деталь спливла під час судового розгляду: за трактуванням поліції та райдержадміністрації землею й урожаєм на ній заволоділи якісь невідомі особи.


Як раптом так вийшло, що в землі «пропав» користувач, трудовому колективу «Зерноком Агроюг» і досі незрозуміло. Адже другий екземпляр договору оренди, на підставі якого підприємство обробляло землю, в обов’язковому порядку залишався в тієї само Бериславської райдержадміністрації. Варто тільки на нього глянути, і жодних дискусій про користувача ділянки проводити вже не треба. До речі, Апеляційний суд Херсонщини визнав, що свій вердикт районний суд виніс із процесуальними порушеннями. І вже 11 серпня 2016 року скасував його, призначивши новий розгляд справи.


Життя — як в обложеній фортеці


Власне, жодних проблем немає: якщо райдержадміністрація вважає, що орендар втратив право на землю, то вона повинна відшкодувати йому витрати на облаштування ділянки й вирощування врожаю. Це три мільйони гривень. Однак чиновники донині навіть не приїхали для підписання акта приймання-передачі ділянки. Зате поруч із полем раз у раз з’являються якісь підозрілі особи, які без натяків погрожують викосити соняшник під корінь. Щоб цьому запобігти, ТОВ «Зерноком Агроюг» змушене було перейти в режим «обложеної фортеці»: за договором з охоронною фірмою її співробітники взяли поле під цілодобову охорону. До того, як урожай дозріє, залишилося зовсім небагато. І співробітники підприємства не на жарт побоюються, що набіги «двоногих шкідників» на вирощений ними соняшник можуть повторитися в будь-який день і годину.

 


Херсонська область.

 

ЦИТАТА

 

«Ураховуючи, що земельні ділянки не розподілені (не витребувані), паї не належать до земель державної або комунальної власності, тому вони можуть надаватися в користування без проведення земельних торгів-аукціонів». 


Лист в.о. начальника Бериславського відділу Держгеокадастру Петра Присяжнюка від 10 серпня 2016 року.

 

ЦИТАТА

 

«Під час огляду місця події був присутній голова Бериславської райдержадміністрації Приходько М.О., який зазначив, що згадана площа на території Ольгівської сільської ради за межами населеного пункту належить до земель резервного фонду, на які ні громадянам, ні юридичним особам не придбано право на землю, не надано нікому в користування, і перебуває в державній власності». 


Рішення Бериславського районного суду від 4 серпня 2016 року.

 

Директор підприємства «Зерноком Агроюг» Олег Єрмоленко демонструє журналістам зразки затяжного листування з чиновниками.

Фото автора.