Якщо вірити алгоритмам пошукової системи Google, останніми днями кандидат у президенти від республіканців Дональд Трамп очолює список «Top Storіes». Якщо стежити за реакцією місцевої преси на перипетії нинішніх президентських перегонів, то може скластися враження, що вміння розпізнати, де жарт, а де «всерйоз», стало мало чи не найважливішою навичкою для виборців, політиків та інших учасників політичного процесу.

 

Минулого тижня, наприклад, Трамп назвав президента Барака Обаму — ну, і заразом кандидата від демократів екс-держсекретаря Гілларі Клінтон — «засновниками» терористичного угруповання ІДІЛ. Звісно, зчинився феєрверк заголовків і буря обурення. Правда, день через магнат роз’яснив, що це, з’ясовується, був жарт — просто його сарказм неправильно зрозуміли. Не «дійшов» до широкої публіки й журналістів і гуморний натяк мільярдера про те, як можна боротися з його небезпечною суперницею. «Якщо вона отримає право обирати суддів, то ви, народ, нічого із цим не зробите», — заявив мільярдер на зустрічі з виборцями. «Хіба що «люди 2-ї поправки»...» Оскільки ця поправка надає право на носіння зброї, багато хто сприйняв ці слова як пряму загрозу Клінтон і заклик братися за до зброю, якщо вона переможе. Знову шквал.


Тема тонкої межі між реальністю і шаржем виникла й у зв’язку з хвилею повідомлень про те, що як консультанта при підготовці Трампа до майбутніх теледебатів розглядається скандальна кандидатура колишнього глави телекомпанії Fox News Роджера Ейлза, котрий недавно був змушений залишити свою посаду. Оглядач газети USA Today Рем Рідер зізнався, що був ошелешений: «Важко собі уявити, щоб претендент, який далеко відстає у популярності серед жінок, міг навіть подумати про кандидатуру людини, котра перебуває під вогнем обвинувачень у сексуальних домаганнях», — пише автор. «Мені на секунду здалося, що я читаю сатиричний журнал Onіon». Щоправда, у цьому випадку прес-секретар Трампа спростувала повідомлення преси як «неточні», заявивши, що Ейлз, який є давнім другом Трампа, «не допомагає в підготовці до дебатів». Однак, як наголошує MSN, і тут є сумніви, оскільки інший радник Трампа гучно заявив, що, мовляв, кампанія не зобов’язана розголошувати, хто чим займається під час підготовки до дебатів.


Неабиякий інтерес спричинили оголошені 17 серпня перестановки в штабі Трампа, зокрема призначення Стівена Беннона, глави консервативного новинного порталу Breіtbart News, на посаду виконавчого директора кампанії Трампа. З одного боку, нічого дивного в такому маневрі немає, особливо якщо врахувати, що останні опитування показали: Трамп на 6% відстає від суперниці. Але підвищена увага до цього перетасування не випадкова: багато хто бачить ключ до розуміння того, яким шляхом піде Трамп до виборів у листопаді, в самій особистості Беннона, котрий добре відомий своєю критикою республіканського істеблішменту, включаючи таких популярних лідерів, як спікер Палати представників Пол Райан.


Назвавши рішення Трампа «приголомшуючим», The Washіngton Post пише, що мільярдер тим самим відкинув спроби низки радників перевести кампанію у помірніше русло, і дав зрозуміти, що він має намір закінчити ці перегони на своїх умовах з тими, хто розділяє його політичні інстинкти. Такого самого висновку доходить і The Wall Street Journal. «Нове призначення можна розглядати як удар по зусиллях глави передвиборного штабу кампанії Пола Манафорта, котрий намагався зробити із Трампа більш традиційну політичну постать; такий віраж передвіщає повернення до войовничого, імпровізованому стилю, який допоміг Трампу виграти номінацію Республіканської партії», — пише газета. Більшість оглядачів сходяться в думці, що, хоча Манафорт і зберіг свою посаду в штабі, його вплив зменшився.


Суттєво загострює інтригу й те, що Манафорт сам потрапив в епіцентр скандалу після того, як The New York Tіmes розповіла про його діяльності як консультанта Віктора Януковича й про те, що, за наявною інформацією, американський стратег одержував виплати «під столом» від Партії регіонів. Доволі типовою у цьому плані була оцінка журналу Fortune, опублікована 15 серпня: «У контексті поблажливого ставлення Трампа до вторгнення Росії у Крим і його похвальби на адресу Путіна твердження про те, що його найближчий радник привласнив мільйони від проросійського глави держави спричинили бурхливу реакцію». Не минуло й двох днів, як в американських ЗМІ вибухнула нова буря. Сумуючи наявні відомості з посиланням на агентство AP, газета The Chіcago Trіbune пише, що Манафорт «допоміг правлячій проросійської партії в Україні таємно перевести в 2012 році не менше $2,2 млн. двом видним американським лобістським фірмам і зробив це так, щоб замаскувати зусилля іноземної політичної партії вплинути на американську політику». Зазначаючи, що метою цієї операції було просування позицій, співзвучних політиці Януковича, видання наголошує, що подібні дії є протизаконними й караються п’ятьма роками позбавлення волі та штрафом у розмірі до $250 тис. Тут уже, як то кажуть, не до жартів.


Нью-Йорк.