Електронна система декларування статків, яку Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустило 15 серпня, не була сертифікована у належний спосіб; таким чином вона не відповідає цілям закріплення ключових юридичних наслідків, що повинні бути наслідком подання неправдивих декларацій. Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним.


Твердження про те, що невдала видача технічного сертифіката вчасно спричинена технічними недоліками, є протилежним до публічних заяв, зроблених ПРООН та іншими надійними експертами. Вони чітко підкреслюють: система повністю відповідає міжнародним стандартам та вже зараз може бути використана для збору та публікації декларацій в абсолютно законний спосіб. Це — завдання, що його наразі має виконати НАЗК.


Украй важливо, аби українська влада на всіх рівнях без зволікання владнала решту технічних і адміністративних питань — згідно з відповідними зобов’язаннями між Україною та ЄС. Ми взяли до уваги заклик Президента забезпечити своєчасний і повноцінний запуск системи без будь-яких штучних затримок, що пролунав минулого тижня. Ми також повністю підтримуємо заяву Прем’єр-міністра від 15 серпня, у якій прозвучала вимога в найкоротші терміни владнати всі невирішені питання, що запобігають повному запуску системи електронного декларування, зокрема й її юридичної сертифікації.


Нездатність швидко розв’язати цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні, які є вкрай суттєвими для успішного процесу реформ, що підтримується Євросоюзом.

 

Коментар

 

Народний депутат Броніслав БЕРЕЗА: «Можна сміливо говорити, що ООН заплатила за створення програми, яка повинна була стати одним із базових інструментів у боротьбі з корупцією, а Україна, яка не контролювала процеси, одержала ні рибу-ні м’ясо. А ще цікавить, хто відібрав для реалізації технічного завдання компанію «Міранда», яка не мала подібного досвіду і у підсумку не зробила те, що потрібно? Кризу державного менеджменту добре видно — як ніколи».