Усі справи, відкриті за фактом інциденту між Національним Антикорупційним бюро (НАБУ) і Генпрокуратурою (ГПУ), буде передано для об’єктивного розслідування Службі безпеки України. Про це під час спільного брифінгу заявили директор НАБУ Артем Ситник (на знімку ліворуч) і Генпрокурор України Юрій Луценко (на знімку праворуч).

 


Нагадаємо, інцидент, який спричинив такий резонанс в Україні, стався минулими вихідними. Співробітники Генеральної прокуратури, помітивши за собою стеження із сусіднього будинку, вирішили з’ясувати, хто за цим стоїть. Затриманими виявилися... працівники Антикорупційного бюро, які, у свою чергу, викликали собі на допомогу спецназ НАБУ.


— Події, що відбулися між представниками правоохоронних органів, є неприпустимими, і ми зробимо все, щоб надалі подібне не повторилося, — заявив Юрій Луценко. — Я як Генпрокурор вважаю, що є ознаки правопорушень з боку всіх учасників конфлікту. А тепер ми маємо ще й напруженість у суспільстві. Хочу звернутися до всіх: не треба ділити людей на тих, хто за ГПУ, і тих, хто за НАБУ. Суспільство мають цікавити законність дій усіх правоохоронних органів і їх результативність у протистоянні злочинності й корупції, де б ці люди не працювали, у тому числі й у наших підрозділах.


Тому, за пропозицією керівника НАБУ, Юрій Луценко передав розслідування проваджень, які були відкриті за фактом інциденту між Антикорупційним бюро й ГПУ, до Головного слідчого управління СБУ. На думку сторін конфлікту, спецслужба проведе безсторонній і об’єктивний розгляд. Водночас Артем Ситник на брифінгу завив, що дії його підлеглих були в рамках закону.


— Ми не боїмося цього розслідування й всіляко сприятимемо йому, для того щоб оцінка дій працівників Національного Антикорупційного бюро й Генпрокуратури була дана якомога швидше, — заявив Артем Ситник. — А ті провадження, за якими нами проводилися негласні слідчі дії, залишаються в НАБУ, і по них далі проводитиметься робота до ухвалення остаточного рішення.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.