Під час інформаційного семінару "Енергозбереження вдома. Прості поради для кожного" представники Громадянської мережі "ОПОРА" поділилися з мешканцями Рівного порадами, які дадуть змогу використовувати воду, електроенергію, тепло ефективніше, а відтак, відчутно зменшити плату за комунальні послуги. Активісти акцентували увагу на простих правилах, дотримуватись яких може кожен.

 

Приймайте душ замість ванни. Так ви зекономите 60 відсотків води (140--160 літрів витрачається на ванну та 30--50 літрів -- на прийняття п'ятихвилинного душу). Періть речі у холодній воді, адже 90 відсотків енергії, яку споживає пральна машина, йде на обігрів води. При користуванні електрочайником не кип'ятіть зайву воду. Наливайте стільки, скільки вам насправді потрібно. Вимикайте світло, коли виходите з кімнати. Пам'ятайте, що близько 30 відсотків загального обсягу споживання електроенергії у побуті припадає саме на освітлювальні прилади. Не залишайте електроприлади у режимі очікування. Вдома доцільно використовувати не стаціонарний комп'ютер, а ноутбук. Це дає змогу скоротити енергоспоживання майже у 5 разів. Якщо ви перериваєте прасування більш ніж на хвилину, вимикайте праску. Замініть старі лампи на енергозберігаючі. Це зменшить споживання електроенергії у 5 разів.

 

При купівлі нової побутової техніки намагайтеся обирати більш економічну -- класу А, використання якої дає змогу скоротити обсяги споживання електроенергії (приміром, такі телевізори споживають у 3--5 разів менше електроенергії, ніж старі).

 

Записала Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України