Усі без винятку судді районних судів Сум, наділені відповідними повноваженнями, відмовилися розглядати справу колишнього прокурора області Руслана Білоконя. Кримінальне провадження стосовно нього розслідували ще навесні минулого року. Р. Білоконь звинувачується в тому, що під час Революції Гідності перешкоджав сумським активістам проводити мітинги та притягав до відповідальності завідомо невинних осіб.

 

Ходіння по колу


12 травня 2015 року справа була завершена і передана з обвинувальним висновком до Зарічного районного суду м. Суми. Але звідти її повернули нібито через недоліки в документах. Обласна прокуратура, співробітникам якої довелося розслідувати правопорушення свого колишнього керівника, оскаржила це рішення в Апеляційному суді Сумської області. Апеляційний суд зобов’язав колег все-таки розглянути справу, і вона повернулась до Зарічного райсуду. Але знову без результату. Речник цієї інстанції Ольга Шаповал поінформувала: із семи суддів колегії з розгляду кримінальних справ та адміністративних правопорушень Зарічного райсуду лише четверо мали повноваження на здійснення такого правосуддя. Але всі четверо взяли самовідводи.


Далі «справа Білоконя» потрапила до Сумського районного суду. Там вона пролежала якийсь час, аж поки не з’ясувалось, що й ці служителі Феміди не хочуть розглядати справу екс-прокурора. Після цього завершене досудовим розслідуванням кримінальне провадження потрапило до Ковпаківського районного суду м. Суми. За словами помічника його голови Тетяни Мальцевої, тут взяли самовідводи аж 13 суддів, а їхні колеги ці самовідводи задовольнили. Тож «справу Білоконя» знову спрямували до Апеляційного суду області, щоб він визначив її підсудність.


18 липня 2016 року постановою колегії суддів Апеляційного суду резонансне кримінальне провадження було передане на розгляд до Тростянецького районного суду Сумської області. На моє запитання, що робитимуть, коли й тамтешні судді відмовляться карати чи милувати колишнього керівника наглядового відомства, в обласній прокуратурі відповіли: вони не можуть оскаржувати самовідвід судді, тому доведеться шукати інстанцію, яка врешті-решт погодиться розглянути справу. Якщо на Сумщині такого суду не знайдеться, справу передадуть до іншої області. Хотіли зробити це раніше, але Вищий спеціалізований суд України таку ідею не підтримав.


Феміда бере самовідвід?


Відколи «справа Білоконя» вперше потрапила до суду, минуло понад 14 місяців. За цей час її навіть не почали розглядати. Не через складність епізодів, не через завантаженість судів — тільки через те, що служителі Феміди не хочуть «зв’язуватись» із колишнім прокурором. І це як мінімум неправильно. Судді отримують зарплату із бюджетних коштів, які заробляє для них громада, і тому вона має право вимагати від суддів роботу. Не йдеться про те, щоб ув’язнити колишнього прокурора: можливо, він просто потрапив у непотрібне місце в непідходящий час, і тому його треба виправдати. Але ж це повинен хтось зробити!


— Якщо суддя не хоче розглядати справу і знаходить підстави для самовідводу, ніхто не має права нав’язати йому інше рішення, -каже заслужений юрист України Василь Маслов. Василь Олексійович все життя пропрацював суддею, більшість часу — в Апеляційному суді Сумської області. За його словами, якщо буде доведено, що служитель Феміди взяв невмотивований самовідвід, йому за це може загрожувати дисциплінарне покарання. Максимум — звільнення з роботи. Все залежатиме від того, яке рішення ухвалить Вища рада правосуддя, яка  прийшла на місце Вищої ради юстиції. Але для цього потрібно, щоб хтось туди звернувся — з конкретного випадку щодо конкретного судді.


У Тростянецькому районному суді справу розподілили судді Марині Щербаченко. Підготовче засідання мало відбутися 26 липня, але його за клопотанням захисту обвинувачуваного перенесли на інший день.

Сумська область.