Тепер уже володар двох золотих олімпійських медалей (перша була здобута в Лондоні 2012 року) 30-річний Юрій Чебан  (на знімку) і в Ріо на дистанції 200 м (каное-одиночка) став тріумфатором. Він блискуче стартував по восьмій доріжці й усю дистанцію бився за «золото» зі своїм колишнім співвітчизником, а нині азербайджанцем Валентином Дем’яненком.

 


Лідерства Юрій не віддав ані на сантиметр і в підсумку виграв 114 сотих секунди. Час переможця (39,279) став новим олімпійським рекордом!


— Для мене це четверті Олімпійські ігри, — сказав одесит. — Але вони були особливо хвилюючі. Це, швидше за все, остання Олімпіада в моєму житті, тому хотілося закінчити її саме на такій яскравій ноті. Тому безмежно радий, що все в мене склалося, як мріялося.


***


Юрій пояснив, чому вибрав саме таку розмальовку для свого каное. Він зазначив, що є громадянином шикарної та красивої країни, тому вирішив пофарбувати човен в національні кольори.


— Мав дуже великий вибір варіантів. Але подумав: навіщо мені рибки, акули. Маю шикарну, красиву країну, тому пофарбував човен в українські кольори.


На задньому плані козаки скачуть у пшеничному полі і напис «Україна». Для мене це особливо радісна перемога. Адже золота медаль заробляється дуже важкою працею. Ви, можливо, бачили руки Верняєва? От і в мене майже такі самі, в мозолях...


***


Варто нагадати, що на Іграх у Пекіні-2008 Юрій Чебан завоював бронзову відзнаку на каное-одиночці на дистанції 500 метрів, а в Лондоні-2012 і в Ріо-2016 став золотим медалістом на 200-метрівці.


***


Мама дворазового олімпійського чемпіона Людмила (сама у минулому веслувальниця), котра колись привела 13-річного Юрка до веслувальної школи навчатися в тренера Євгена Лесака, охоче висловилася щодо великої перемоги сина в Ріо-де-Жанейро:


— Це була бажана перемога, в принципі, медаль передбачувана. Ви, напевне, знаєте, що сталося з його потраплянням до фіналу. Помилилися судді, котрі не включили Юрка до вирішального старту. Спершу і сама розгубилася. Але потім порадила сину писати протест. І він, зрештою, вирішив питання на свою користь. Оргкомітет визнав помилку і допустив його до фіналу. А ми тепер тішимося другим «золотом», яке Юра завоював для України. Це дуже добре, що маємо такий щасливий підсумок...


Фото www.rіo2016.com.