Футбол. Ліга Європи. Раунд плей-оф. Перший матч. 18 серпня.


«Істанбул Башакшегір» (Туреччина, Стамбул) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 1:2. Голи: Чикалеші, 24 (автогол), Коваленко, 41, Емре, 56 (п).


«Істанбул»: Бабаджан, Алкілич (Дьєн, 72), Айган, Єпуряну, Езторун, Текдемір, Емре (Гольмен, 75), Моссоро, Вішча, Дока (Юндер, 46), Чикалеші. Тренер — Абдула Авджи.


«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Ісмаїлі, Фред, Степаненко, Марлос, Коваленко (Малишев, 87), Тайсон (Нем, 80), Феррейра (Едуардо, 70). Тренер — Паулу Фонсека.


Рефері — Гав’єр Естрада (Іспанія).


Стамбул. «Фатіг Терім Башакшегір». 3 016 глядачів. 24 градуси.


Те, що в «Шахтаря» вищий клас за рахунок виконавчої майстерності гравців, підтвердив матч у Стамбулі. Але і господарі продемонстрували велике бажання боротися.


У цьому поєдинку Паулу Фонсека вирішив застосувати варіант складу з одним нападником. Цю позицію він довірив Феррейрі. Аргентинець дуже старався, але цього разу забити йому не пощастило.


А перший гол «Шахтаря» став наслідком активних дій його оборонців. Після розіграшу кутового до атаки підключився Ракицький, який пробив так потужно, що рикошетом від турецького футболіста Чикалеші м’яч влетів у ворота стамбульців.


До кінця першого тайму «гірники» господарювали на полі, а суперник діяв надто закрито. Ближче до перерви гостям таки вдалося забити другий м’яч. Українська команда розіграла напрочуд ефектну комбінацію. Була навісна флангова передача від Степаненка і чудовий удар головою Коваленка в протихід воротареві.


Але така чимала перевага, либонь, трохи розслабила гостей. Адже після відпочинку вони не одразу включилися в боротьбу. І були покарані за це. Ракицький порушив правила, і рефері призначив пенальті, котрий реалізував досвідчений Емре.


Турки вирішили, що ще можуть урятувати матч. Тому почали діяти відкритіше. Відтак у «гірників» з’явилися можливості впіймати суперника на контратаках. Зокрема, найкращу нагоду забити отримав Марлос, але він влучив у стійку.


В останні хвилини господарі великими силами пішли вперед, сподіваючись урятувати матч. Але футболісти «Шахтаря» досить холоднокровно і майстерно збивали темп, намагалися якомога довше тримати м’яч.


Отже, здобуто заслужену перемогу на виїзді, котра дає певні шанси на досягнення підсумкового успіху. Однак усе вирішиться наступного четверга у Львові, де команди проведуть другу зустріч.


***

 

Поєдинок у Стамбулі став для Даріо Срни (на знімку) 500-м у складі «Шахтаря».


Фото ФК «Шахтар».