Сьогодні у Києві, в Українському домі, починається VІ Всесвітній форум українців. А 22 серпня в Національній опері відбудуться урочисті збори, участь у яких візьме Президент України Петро Порошенко, повідомив «Голосу України» голова Української всесвітньої координаційної ради (УВКР) Михайло Ратушний.


Представники діаспори приїжджають в Україну на вище зібрання світового українства кожні п’ять років. Але цього разу вперше Всесвітній форум відбувається в умовах відкритої агресії Росії проти України. «Діаспора це добре знає. Багато допомагає нашим воякам, — зауважив Михайло Ратушний. — Уже сам факт прибуття представників понад   35 держав за таких умов є актом солідарності з Україною».

 

Робота форуму передбачає пленарне засідання а також діяльність 10 секцій і комісій з актуальних питань, що хвилюють наших співвітчизників.


«Звичайно, в центрі уваги будуть питання, пов’язані із щоденним життям українців за кордоном, збереженням національної ідентичності», — повідомив Михайло Ратушний. Він наголосив, що особливо це болісна тема для нашої «...діаспори в Росії, де відверто відбувається зачистка української громади. Вплив російської пропаганди доволі відчутний і на пострадянському просторі. Наші громади в Казахстані, Молдові, Азербайджані, Білорусі відчувають проблеми із збереженням національної ідентичності».


І ще одним питанням роботи форуму буде: чим допомогти Україні. «Діаспора — дуже жертовна, — каже Михайло Ратушний. — Вона приїжджає у Київ не тільки поговорити чи щось просити. Вона цікавиться, чим може бути корисна. Це ресурс, який може і повинна використовувати Українська держава. Про це Українська всесвітня координаційна рада не втомлюється повторювати».


Крім представників діаспори, участь у роботі форуму візьмуть і представники влади, зокрема народні депутати, члени депутатської групи «Світове українство». Від уряду очікують, зокрема, віце-прем’єра з гуманітарних питань В’ячеслава Кириленка, в. о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, міністра освіти Лілію Гриневич. «Ми вже другий рік проводимо конкурс на кращого вчителя української мови за кордоном, — повідомив Михайло Ратушний, — і Лілія Гриневич вручатиме премії переможцям з Канади, Норвегії, Придністров’я...» «Пишаємося, що на відкриття прийдуть три президенти, які дуже доклалися до розбудови співпраці із закордонним українством, за яких створилася УВКР і за яких приймалися державні програми роботи із закордонним українством: це — Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко», — наголосив голова УВКР.


А ще координаторів тішить, що вони відчувають жваве зацікавлення до заходу і навіть переймаються, що не всіх бажаючих взяти участь у роботі форуму вмістить зал. «Більше ста журналістів акредитувалися, щоб висвітлювати форум, — повідомив Михайло Ратушний. — Це для нас — велика честь. І велика відповідальність».