У Кременчуці на Полтавщині втілюється в життя новий міський проект щодо забезпечення місцевих породіль «пологовими сертифікатами». На його реалізацію з бюджету міста виділили 1,6 мільйона гривень.


За рахунок цих коштів майбутня мама, котра перебуває на обліку з вагітності, отримуватиме сертифікат на 2148 грн. За підрахунками фахівців, цих коштів має вистачити, щоб провести належні обстеження, зробити аналізи та, зрештою, прийняти пологи і надати допомогу новонародженому чи його неньці при ускладненнях без будь-яких благодійних внесків. Саме тих, які раніше фактично вимагали з породіль чи їхніх родичів у пологовому будинку.


Запроваджені міською владою сертифікати видаватимуть тільки кременчужанкам. Але й для них існують певні застереження з метою унеможливити нераціональне використання бюджетних коштів. Зокрема, у наданні сертифіката можуть відмовити або припинити його дію, якщо жінка без поважних причин не стала на облік у жіночій консультації після 13—14 тижнів вагітності. Такі само санкції будуть застосовані у випадку ігнорування майбутньою мамою приписів і рекомендацій профільних лікарів. Отже, кожна потенційна власниця сертифіката не лише одержує право на грошову допомогу з міського бюджету, а й мусить узяти на себе обов’язок дбати про здоров’я крихітки ще в материнському лоні та про власне. Дія сертифіката не розповсюджується також на амбулаторне лікування та на медичну допомогу за межами пологового будинку.

Полтавська область.