Китай готується до саміту «Великої двадцятки», який відбудеться у Ханчжоу 4—5 вересня. Тема його — «Побудова інноваційної, життєздатної, кооперативної та інклюзивної світової економіки». Як заявив на прес-конференції, присвяченій саміту, заступник міністра закордонних справ КНР Лі Баодун, його країна сподівається, що зібрання лідерів найбільш індустріальних країн світу надасть нової динаміки економічному зростанню, розвитку міжнародного співробітництва та підвищенню рівня управління.


Головуватиме на саміті лідер КНР Сі Цзіньпін. Крім пленарних засідань, на «полях» саміту відбудуться численні двосторонні переговори лідерів. Планується і неформальна зустріч керівників країн БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південна Африка). Цей «союз» переживає не найкращі часи: у Бразилії розпочато процедуру імпічменту президента Ділми Роуссефф, Росія — у лещатах санкцій, та й загалом об’єднання країн не досягло мети — стати «локомотивом розвитку»: надто врізнобіч пішли їхні особисті вектори.


Фінансову завісу саміту G20 привідкрив заступник міністра фінансів КНР Чжу Гуан’яо. Саміт «двадцятки», за його словами, має зіграти важливу роль у сприянні фінансовій стабільності країн та протидії новим викликам на фінансових ринках. Фінансисти визначили 9 пріоритетних напрямів та 48 керівних принципів щодо структурних реформ, розробили систему показників для оцінки результатів перетворень, підготували для обговорення «Ініціативу про створення глобального союзу інфраструктурної взаємозалежності».


Важливою темою на саміті стане аналіз макроситуації на фінансових ринках світу, додав заступник голови Народного банку Китаю І Ган. На етапі підготовки фінансисти країн-учасниць активно працювали над розробкою «Ханчжоуського плану дій». Як зазначив І Ган, Китай вперше включив до порядку денного питання «зелених фінансів» і створив групу для вивчення цієї сфери. (Термін «зелені фінанси» використовують для означення екологічних проектів, зокрема щодо відновлюваних джерел енергії).


Напередодні саміту, як зазначає агентство Сіньхуа, Китай вперше заявив і про необхідність формувати нову міжнародну податкову систему. Про це йшлося на зустрічі міністрів фінансів та голів центробанків країн «двадцятки» в місті Ченду. Як зауважив міністр фінансів КНР Лой Цзівей, «двадцятка» повинна створити таку міжнародну податкову систему, яка б відзначалася «справедливістю, рівноправністю, інклюзивністю та впорядкованістю».


Чому настільки важливий саміт G20 в Ханчжоу? Над цим розмірковує цими днями головна китайська газета «Женьмінь Жібао». На думку видання, саміт є «вузлом трансформації» старої та нової енергії світу. Через фінансову кризу в багатьох країнах найбільш поширеними способами реагування стали заходи грошового та податково-бюджетного планування. Але необмежене їх використання не тільки не принесло процвітання країнам, а навпаки — додало нових проблем та побічних ефектів. Тому Китай у тематиці саміту на перший план виносить термін інновації, саме вона сприятиме розв’язанню проблеми нестачі стимулів для розвитку світової економіки.


Минулорічний саміт G20 в Анталії головним завданням назвав реалізацію мети ООН — забезпечити стійкий розвиток економіки до 2030 року. Нинішній саміт розробить план для її реалізації, стане важливим «вузлом», поворотним моментом від реагування на кризу до довгострокового перехідного управління процесами виходу з неї.


А тому необхідно вдосконалювати механізми управління і взаємодії країн, розширювати коло учасників процесів. Саме тому до участі в саміті запрошено значно більшу кількість держав, зокрема країни АСЕАН та Африканського союзу.