Офіційні особи заперечують таку можливість!


Інформаційний портал EurАctіv, з посиланням на незалежні джерела, повідомив, що на тлі відносин між Анкарою і Вашингтоном, що загострюються, США почали перекидати ядерну зброю з військової бази Інджирлік у Туреччині, розташованій за 100 кілометрів від кордону із Сирією. Згідно з доповіддю некомерційної організації Sіmson Center, що займається дослідженням міжнародних проблем, там було розміщено близько 50 одиниць американського ядерного озброєння. Його зараз таємно перекидають на базу румунських ВПС Девеселу, де вже базуються елементи ракетного щита НАТО. «Не дуже легко перемістити ядерну зброю з одного місця в інше», — заявило джерело EurАctіv, що побажало зберегти анонімність.


По коментарі EurАctіv звернувся до МЗС США, а також до міністрів закордонних справ Туреччини і Румунії. Вашингтон і Анкара обіцяли дати відповідь, але потім адміністрація держсекретаря спрямувала журналістів до міністерства оборони. Глава МЗС Румунії повністю заперечує здійснення перекидання ядерної зброї в країну. «У відповідь на ваш запит міністр закордонних справ Румунії твердо заперечує інформацію анонімного джерела, на яке ви посилаєтеся», — йдеться в офіційній відповіді виданню прес-секретаря МЗС Румунії.


EurАctіv відзначає, що згідно із практикою, яка встановилася із часів Другої світової війни, інформація про присутність американського ядерного озброєння в Європі, яка потрапила в ЗМІ, ніколи не підтверджувалася офіційно. Хоча всім відомо, що воно розміщене в Бельгії, Голландії, Німеччині та Італії, нагадує видання.


Але те, що під час спроби військового перевороту в Туреччині влада країни заборонила авіації США вилітати й сідати на базі Інджирлік, дуже занепокоїло американців. Фактично вони на кілька годин повністю втратили контроль над ситуацією у сусідній Сирії і за необхідності не могли підняти в повітря свої літаки. До того ж командувача бази обвинуватили в причетності до спроби перевороту, й не виключалося, що 15 липня він міг дозволити перехід бази під контроль змовників. Тому було не відомо, чи вдасться США зберегти контроль над своєю ядерною зброєю у разі продовження внутрішнього конфлікту в Туреччині. Та й нинішнє зближення Анкари з Москвою таїть підводне каміння, об яке може розбитися Альянс, членом якого є Туреччина.


І якщо тепер США забирають ядерну зброю від гріха подалі, то це рішення логічне. Хоча в договорі, підписаному в Парижі 27 травня 1997 року між Росією і НАТО, є пункт про заборону на розміщення ядерної зброї в нових країнах північноатлантичного Альянсу. А Румунія вступила в нього вже в 2004 році. Тому й не дивно, що МЗС Румунії категорично заперечує факт перекидання зброї, а інші країни НАТО вирішили просто відмовчатися: мовляв, це — військова таємниця.