Президент Петро Порошенко, Перший заступник Голови Верховної Ради, уповноважена глави держави з врегулювання конфлікту на сході Ірина Геращенко (на знімку в центрі) у четвер зустрілися з родинами українців, що перебувають у полоні проросійських бойовиків. Участь у зустрічі взяли також народні депутати Ірина Луценко, Оксана Білозір, Голова СБУ Василь Грицак та представники Об’єднаного центру звільнення заручників.

 


Під час зустрічі Президент Петро Порошенко поінформував мам і дружин заручників про перебіг переговорного процесу в питанні звільнення полонених. Глава держави наголосив, що для української сторони цей пункт Мінських угод, так само як і безпекове питання, є пріоритетними. «Україна наполягає на безумовному звільненні всіх заручників, яких утримують як на окупованій території, так і в Російській Федерації», — сказав він і додав, що порушує це питання на всіх міжнародних зустрічах.


За словами Президента, ця зустріч готувалась давно і для нього дуже важливо надати конкретну інформацію щодо долі заручників. Він назвав надзвичайно важливим той факт, що сьогодні можна говорити про підтвердження інформації щодо 45 заручників. «А це означає, що ми будемо боротися за їх якнайшвидше звільнення. Це дасть можливість нам потроїти зусилля для того, щоб якнайшвидше були позитивні новини», — сказав Президент.


Глава держави підкреслив, що питання звільнення українців із полону є для нього пріоритетним і його уповноважені займаються цим 24 години на добу та постійно доповідають про будь-які зміни у цьому процесі.
За його словами, з початку війни вже знайдено і звільнено 3080 заручників. На сьогодні в полоні перебувають 107 цивільних і військових громадян України, і потрібно докласти всіх зусиль для їх звільнення.
Президент подякував матерям та дружинам за їх мужність, мудрість та витримку і зазначив, що для нього, як глави держави, дуже важлива їх позиція і підтримка своїх чоловіків. Петро Порошенко підкреслив, що важливо тримати спільну лінію в питанні звільнення всіх українських полонених.


За словами Ірини Геращенко, під час зустрічі відбулася емоційно непроста, виснажлива, важлива і чесна розмова. «Були сльози. Відчай. Але головне — була і залишається віра і надія. Дякую мамам і дружинам за їх багатотерпіння. Їм, правда, дуже і дуже важко, бо в декого чоловіки в полоні вже майже два роки, а на руках малі діти, хворі батьки, маса соціальних і побутових проблем. Але треба бути чесними і відповідальними навіть у таких важких розмовах і говорити тільки правду», — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці.


Важливо, зауважила Перший заступник глави парламенту, що вперше за два роки до бранців було допущено міжнародну місію, представники ООН побачили заручників. Проте, наголосила парламентарій, відповідь на запитання: коли хлопців звільнять — знаходиться в Москві, бо там приймають ці рішення.


За її словами, учора заступник глави адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв передав списки 45 бранців у Берліні радникам Меркель та Олланда, аби керівники Німеччини і Франції порушили питання їх звільнення на найвищому рівні. «Ми ще раз апелюємо до світу вимагати допуску Червоного Хреста на окуповані території, адже мандат і досвід цієї організації сприятиме пошуку зниклих, звільненню заручників. Ми дуже відверто розповіли про всі наші зусилля щодо звільнення. Президент підкреслив, що жодне звільнення не відбулося без участі СБУ, і відзначив важливість роботи мінської гуманітарної групи. Хоч, якщо чесно, сьогодні жодне звільнення не відбувається без домовленостей на найвищому рівні, й Президент використовує всі можливості, аби звільняти хлопців», — зауважила обраниця.


Водночас вона повідомила, що 26 серпня і 7 вересня в Мінську говоритимуть про залучення Червоного Хреста до пошуку і звільнення заручників. Треба, врешті-решт, вирішити це питання, наголосила вона.
У свою чергу рідні полонених звернулися до Президента з проханням зробити все можливе для прискорення процесу звільнення українців. «Найбільш складне питання: «Коли звільнять?». Хочу попросити вас зробити все можливе і неможливе — я розумію, що ви це робите. Але хочеться ще раз звернутися, щоб якомога скоріше наші близькі були вдома», — зазначила дружина полоненого військового Наталя Бесараб.

 

Дослівно 

 

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко:


«Ми робимо все, щоб розблокувати процес звільнення. Саме в цьому питанні ми готові до найбільших компромісів... Аби тільки інша сторона була до них готова. Ми апелюємо до світу тиснути в цім питанні на Москву — всі заручники мають бути звільнені негайно».

 


Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).