У п’ятницю відбулася зустріч Голови Верховної Ради України, виконувача обов’язків Президента України Олександра Турчинова з делегацією Конгресу США на чолі з Сенатором Джоном МакКейном (на знімку).

Під час зустрічі сторони обговорили поточну ситуацію в Україні та військову агресію Російської Федерації на півострові Крим.

За словами О. Турчинова, те, що відбувається в Криму — фактична спроба відновлення силовим шляхом совєтської імперії.

«Сьогодні протистояння перейшло фактично на новий рівень: або переможе нова молода демократія, або тоталітарна завіса впаде на Україну», — сказав він, наголосивши, що влада сподівається на реальну допомогу від своїх стратегічних партнерів та країн-підписантів Будапештського меморандуму.

Сторони погодились з необхідністю пошуку мирного врегулювання конфлікту в Криму.

Водночас, наголосив О. Турчинов, «на превеликий жаль, Росія не дала жодного сигналу щодо можливості мирного вирішення конфлікту».

«Не маючи жодного мотиву, російська влада не припиняє розгортання агресії в Криму та не прибирає свої війська зі східного кордону України», — сказав керівник парламенту.

Своєю чергою американська сторона запевнила, що США готові надати всебічну допомогу Україні у розв’язанні конфлікту на півострові Крим.

«Ми зробимо все, що в наших силах, щоб вам допомогти», — наголосив Дж. МакКейн.

Сторони погодились, що нинішня ситуація, що склалась в Криму — це перевірка того, чи працює в ХХІ столітті система колективної безпеки, чи всі суперечливі питання, які й надалі виникатимуть в світі, вирішуватимуться лише шляхом сили.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.