Музика, танці, традиційна їжа, розваги для дітей, фільми, фестивалі, конкурси, подарунки. Це далеко не весь перелік культурно-мистецьких заходів, які українська діаспора за кордоном влаштовує до 25-ї річниці Незалежності України. У зв’язку з тим, що 24 серпня припадає на будній день, у більшості держав святкування почалися ще з вихідних.

 

Наприклад, у китайському Шанхаї в суботу відбувся «забіг у вишиванках». Схоже дійство днями можна буде побачити й на вулицях Нью-Йорка, Вашингтона, Філадельфії, Чикаго, Торонто та Мюнхена. Цікаво, що серед учасників забігів — не лише українці.


Окрім того, у вихідні українська громада Чикаго провела традиційний фестиваль Ukraіnіan Days. Гостями були Тарас Чубай та гурт Kozak System. Організатор — Український конгресовий комітет Америки.


У суботу в Каліфорнії відбувся фестиваль Ukraіnіan Faіr «Together for Freedom».


Спеціальними гостями події стали Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Валерій Чалий, очільник Одеської області Міхеіл Саакашвілі, Герой України та народний депутат Надія Савченко, співаки Тоня Матвієнко і Арсен Мірзоян та багато інших представників української, а також американської політичних та бізнес-еліт.


Одна із традицій наших громадян за кордоном відзначати пам’ятні для України дні — це покладання квітів до пам’ятника Шевченку. Відповідні церемонії, приурочені до 25-ї річниці Незалежності, пройдуть у Тбілісі, Копенгагені, Мінську та інших містах.


Святкування в Білорусі розпочалося ще з 20 серпня з виступу творчих колективів української діаспори з Бреста, Гомеля, Мінська та Молодечно у столиці країни. Завтра ввечері відбудеться концерт українських творчих колективів та виконавців у Республіканському центрі національних культур.


Із 24 по 26 серпня в Данії в рамках святкування Днів української культури правитимуть Божественну літургію за нашу державу. Ще в програмі — українська опера «Іyov». Копенгаген побачить «містично-театральне дійство для препарованого рояля, ударних, віолончелі та солістів».


У центрі шведського Стокгольма завтра українці заграють на піаніно і запрошують долучитися всіх музикантів.


Об’єднання українців у Польщі та Фонд «Наш вибір» запрошують завтра у Варшаву до Українського дому на перегляд фільмів, які висвітлюють переломні моменти в сучасній історії держави. Ідеться про Студентську революцію на граніті 1990 року у фільмі Лідії Чайки «16 днів. Революція на граніті» та помаранчеву революцію 2004 року у стрічці Олеся Саніна «День сьомий. Півтори години у стані громадянської війни».


Цікаво, що відзначати День Незалежності в Будапешті почали ще минулого місяця, виконавши перед будівлею угорського парламенту Державний Гімн України в рамках міжнародної флешмоб-акції до 25-ї річниці. Отже, Угорщина стала першою з іноземних країн, яка прийняла цю естафету. Гімн пролунав у виконанні українського оперного квартету «LeonVocі» та угорської оперної співачки Барбари Токач. Спільне виконання стало яскравим прикладом дружби між українським та угорським народами.


І це, звичайно, далеко не повний перелік дійств, якими наша спільнота відзначатиме день становлення Української держави. Тож співвітчизники вміють гуртуватися не тільки для того, щоб зібрати гуманітарну допомогу чи демонстраціями привернути увагу громадян інших країн до подій в Україні, а й щиро святкувати головне свято нашої держави і подарувати її частину в будь-якому куточку світу.


* * *


А ось у Росії, де українська діаспора найчисленніша, минулого тижня зірвали спробу провести захід до Дня Незалежності. Представники молодіжного крила російської провладної партії «Единая Россия» завадили в Національному культурному центрі України в Москві прочитати лекцію з історії нашої країни.


Після цих подій Міністерство закордонних справ України рішуче закликало російську сторону «до неухильного дотримання взятих на себе міжнародно-правових зобов’язань щодо діяльності культурних центрів, зокрема щодо вжиття вичерпних заходів із забезпечення безпеки персоналу і приміщення Національного культурного центру України в Москві та недопущення подібних провокацій у майбутньому». Як зазначили в українському зовнішньополітичному відомстві, до МЗС РФ направлено відповідну ноту.

 

 

На фестиваль, присвячений Дню Незалежності, до Сакраменто приїхали українці з усієї Америки. 

 

Фото із сторінки у Фейсбук Міхеіла Саакашвілі.