У селищі-райцентрі Котельва, що на Полтавщині, два дні тривала міжнародна наукова конференція археологів, присвячена дослідженню Більського городища.

 

Цього разу її приурочили одразу до двох дат -- 110-річчя від початку розкопок знаного не лише в Україні осередку скіфської доби та 95-річчя з дня народження відомого вітчизняного археолога Бориса Шрамка. Останній віддав дослідженню згаданого городища понад 30 років (!) життя. Він, певно, найпослідовніше й найаргументованіше доводив, що саме тут знаходилося оспіване "батьком історії" Геродотом величне місто скіфів Гелон.

 

Лише чотири роки не дожив знаний науковець до найбільшої за весь час розкопок тамтешньої знахідки золотих виробів, які місяць тому "вполювали" фахівці Харківського національного університету імені В. Каразіна (про відкриття цього скарбу наша газета вже розповідала). Та керувала тією експедицією донька Бориса Шрамка Ірина, котра також брала участь у науковій конференції. Вона подякувала колегам за пам'ять про батька і побажала молодим археологам нових знахідок і відкриттів. Адже на території городища, що займає площу понад 4 тисячі гектарів, роботи для них вистачить іще не на одне століття...

 

Крім обговорення фахових здобутків і проблем, на конференції презентували кілька нових книг. Серед них найповажнішим за обсягом і змістом стало видання "Більське городище в наукових працях Б. А. Шрамка". Всі присутні погоджувалися з тим, що воно має стати, як то кажуть, настільною книгою для кожного, хто береться "освоювати" унікальну пам'ятку європейської та світової цивілізації.

 

Водночас заступник голови обласної ради, історик за освітою і археолог за покликанням Анатолій ХАНКО вручив відзнаки найактивнішим дослідникам. Він також повідомив про те, що нинішнього року облрада виділила на підтримку діяльності археологів у регіоні 500 тисяч гривень, наступного цю суму планують збільшити. Тож науковий пошук матеріальних і духовних скарбів нашої минувшини триватиме.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України