Президентські перегони в США продовжують дивувати не тільки зиґзаґами внутрішньополітичної боротьби, а й несподівано видним місцем, яке українська тематика посідає в останніх подіях. У цьому плані заголовок агентства AP доволі типовий: «Україна оприлюднює подробиці виплат на ім’я трампівського радника, той уже подав у відставку».


Оголошена в п’ятницю відставка Пола Манафорта, глави виборчого штабу кандидата в президенти від республіканців Дональда Трампа, миттєво потрапила в число найгучніших скандальних новин. Ще в середу багато хто вважав, що він уціліє після кадрового перетасування в штабі мільярдера, незважаючи на шум, піднятий викривальною статтею The New York Tіmes про роботу Манапорта на колишнього президента Віктора Януковича. Як за сценарієм хвацько закрученого детектива, 17 серпня CNN виходить із ексклюзивною новиною про те, що «ФБР і міністерство юстиції США проводять розслідування ймовірних зв’язків у США з можливою корупцією колишнього проросійського президента України, в тому числі в контексті діяльності фірми Пола Манафорта». За відомостями телекомпанії, мета розслідування — виявити факти можливого використання американських корпоративних і фінансових структур в інтересах екс-президента Януковича.


Своїм лобіюванням Манафорт, можливо, порушив закони, пише Bloomberg, зазначаючи, що на початку року ФБР підписало меморандум про співробітництво з Національним антикорупційним бюро України, зокрема під час розслідування стосовно українських високопосадовців, підозрюваних у підкупі й корупції. Агентство також наголошує, що в рамках президентської кампанії в США зв’язки Манафорта з Януковичем — як і пропутінські висловлювання Трампа — стали предметом гострої критики. На цьому акцентує увагу й The Washіngton Post, яка опублікувала великий аналітичний матеріал під заголовком «Про складні зв’язки Пола Манафорта з Україною, з поясненнями». Відставці Манафорта, пише газета, передувала хвиля новин про розслідування його зв’язків із проросійською політичною партією в Україні. «Інформація про роботу Манафорта в цій частині світу вочевидь не сприяла виправленню іміджу кампанії Трампа як такої, що прихильно ставиться до Росії», — наголошує видання.


Як з’ясувалося, українські зв’язки Манафорта вдарили й по іміджу американської піар-компанії «Подеста Груп». У ті роки з його подачі фірма надавала послуги пов’язаній із Януковичем організації «Європейський центр по сучасній Україні», а тепер «Подеста Груп» найняла адвокатів, щоб розібратися, чи не обдурив тоді її клієнт. Пікантності цій ситуації додає те, що в глави фірми Тоні Подеста є брат Джон, а він очолює передвиборну кампанію — тут вже, справді, навмисно не придумаєш — самої Гілларі Клінтон.

Нью-Йорк.