Ми знаємо, що 25 років тому, якби не українці у світі — українцям тут було б набагато важче вибороти незалежність. «Ми відчували тоді підтримку і, щонайважливіше, відчуваємо її зараз, в часи російської агресії проти України», — заявив віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко, виступаючи на VІ Всесвітньому форумі українців, який протягом вихідних працював в Українському домі в Києві.


Цього року форум зібрав понад 300 делегатів із 36 країн. При цьому тільки 10 чоловік змогли прибути з окупованого Криму і 16 — із Росії, де мешкає майже 10 млн. українців. Ще напередодні зібрання стало відомо, що багато делегатів з РФ вирішили утриматися від поїздки до Києва після «співбесід» з ФСБ.


За таких умов цілком закономірною стала ухвала форуму «щодо зусиль України, світового українства і міжнародного співтовариства з деокупації та реінтеграції Криму». В документі йдеться про те, що на окупованому півострові під загрозою «опинилося існування понад півмільйонної громади етнічних українців, яка є другою за розмірами етнічною спільнотою в Криму», та фіксується масштабне порушення прав корінного кримськотатарського народу. Учасники форуму звернулися до міжнародного співтовариства та органів держвлади України: вжити системних заходів для деокупації та реінтеграції Криму. Зокрема, «посилити санкції проти Росії за незаконну окупацію Криму, об’єднати їх із санкціями за агресію у Донецькій і Луганській областях, й запровадити ембарго на торгівлю нафтою з Росією та відключити її від системи SWІFT до припинення агресії проти України, звільнення всіх окупованих територій та виплати компенсації за понесені українською стороною втрати».


А Дмитро Павличко (поет, народний депутат Верховної Ради кількох скликань, колишній посол України в Словаччині та Польщі), виступаючи на форумі, закликав світове українство сконцентрувати увагу на вступі України до НАТО. «Заява нашого народу про вступ до НАТО вже написана кров’ю Небесної Сотні та наших полеглих воїнів у боях із озвірілими, підкупленими совками та гнаними Путіним солдатами на приховану від російського народу смерть», — наголосив він.


Учора форум завершився урочистою академією «Українці світу — Україні», присвяченою нашій діаспорі та 25-й річниці Незалежності України. Участь в урочистостях взяв Президент України Петро Порошенко.